Nieuws

Regeringen vragen almaar meer data op bij Google

In de laatste vijf jaar is de hoeveelheid data die overheden bij Google opvragen meer dan verdubbeld. De meeste aanvragen komen uit de VS.

De hoeveelheid data die regeringen en overheden opvragen bij Google is de laatste vijf jaar met meer dan 150 procent gestegen, zo zegt het bedrijf in een eigen rapport. Alleen al in de tweede helft van 2013 was er een stijging met 15 procent.

Uit België kwamen er tussen januari en juni van dit jaar 213 aanvragen voor informatie binnen bij Google. Die aanvragen hadden betrekking op 513 gebruikers. Nederland was in dezelfde periode goed voor 72 aanvragen met betrekking op 95 gebruikers. Het is echter vooral de Amerikaanse overheid die een onlesbare dorst voor data heeft, met ruim 12.500 aanvragen. In de VS alleen bedroeg de stijging zowat 250 procent sinds 2009.

[related_article id=”158578″]

FBI
Deze cijfers slaan ook alleen op gerechtelijke verzoeken, dagvaardingen en huiszoekingsbevelen. De aanvragen voor informatie onder de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) en via National Security Letters (NSL), twee veelgebruikte manieren van bijvoorbeeld de FBI om aan gegevens te komen, zitten hier nog niet bij.

Google mag zelfs niet eens openbaar maken of en wanneer ze zo’n FISA-bevelen hebben gekregen.Er zijn wel nieuwe regels waarin een globaal overzicht mag gegeven worden, maar die mogen niet over de laatste zes maanden gaan om lopende onderzoeken niet in gevaar te brengen.

Het laatste FISA-rapport van Google, dat slaat op de periode tussen juli en december 2013 spreekt aldus over 0 tot 999 “non-content”-verzoeken voor 0 tot 999 gebruikers. Er waren ook 0 tot 999 “content”-verzoeken voor 15.000 tot 15.999 gebruikers. Tussen januari en juni 2014 kwamen er ook 0-999 National Security Letters binnen (hier geldt geen afkoelingsperiode van zes maanden, deze verzoeken mogen meteen openbaar gemaakt worden).

Voorstel om recht in te perken
Uit het rapport blijkt verder dat er negen landen zijn die voor het eerst informatie over Google-gebruikers hebben opgevraagd: onder meer Egypte, Indonesië en Guernsey.

Google zegt dat het achter de USA Freedom Act staat, een wetsvoorstel van enkele senatoren dat het recht van de overheid om data in bulk op te vragen flink zou inperken.

Beveiligingdatafisagooglenieuwsnsloverheidprivacyregeringentransparantie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken