Nieuws

Tim Cook over Steve Jobs (interview deel 1)

De meestal terughoudende CEO van Apple deed een boekje open voor Charlie Rose van tv-zender PBS. Wij geven je een weerslag van het uitgebreide interview, in drie delen. Dit is deel 1.

Apple is traditioneel een van de meest gesloten bedrijven in de wereld, en zeker in de Amerikaanse technologie-scène. Naar voorbeeld van z’n voorganger Steve Jobs zie je CEO Tim Cook maar zelden voor de camera verschijnen, en zels dan is hij voorzichtig met grote uitspraken over waar zijn bedrijf mee bezig is.

Het interview dat de Amerikaanse zender PBS kon lospeuteren is dan ook ongebruikelijk uitgebreid, al blijft Cook zoals altijd voorzichtig. Wil je echter weten hoe de baas van Apple denkt over Jobs, de producten van zijn bedrijf, geheimhouding, oude vetes, en wat er gebeurt als alles in de soep loopt, dan zetten wij de interessantste punten op een rij.

[related_article id=”158256″]

Je kunt het eerste uur van het interview op een aantal plaatsen volledig bekijken, hoewel het materiaal normaal gezien niet is vrijgegeven buiten de VS. Voor ondergetekende werkte deze versie echter probleemloos.

Over het bouwen van een grotere iPhone

Na de aankondiging van de grotere iPhone 6 en iPhone 6 Plus dachten velen dat Apple reageerde op de patentenstrijd die het bedrijf al jaren voert met rivaal Samsung.

“We hadden jaren geleden een grotere iPhone kunnen maken. Het gaat ons niet gewoon om het maken van een grotere telefoon. Het gaat erom om een beter product te maken op elke mogelijke manier. En dus brengen we zaken maar uit als ze klaar zijn, op vlak van schermtechnologie, in dit geval, en op vlak van batterijtechnologie en software.

En op dit moment hebben we op ingenieuze manier software, hardware en diensten gecombineerd, op een manier waarvan ik denk dat alleen Apple het kan, in dit toestel – dus is dit het goede moment.”

Verder verklaarde hij dat het altijd, net als bij de iPod en iPad – twee producten die niet de eerste in hun soort waren maar wel een enorme impact hadden op hun respectievelijke marktsegment – Apples filosofie is geweest om “de beste te zijn, niet de eerste”.

Over het bouwen van een gezondheidsdienst

Cook haalt aan dat Apples nieuwe gezondheidsplatform, HealthKit, verweven is met de producten die het bedrijf vorige week lanceerde: de twee grotere iPhones en de nieuwe wearable, de Apple Watch.

Voor Apple hangt zijn financiële model samen met het “verrijken van het leven van gebruikers”, zegt Cook. “Geen van beide is genoeg op zichzelf. We willen het allebei doen.”

“Nu hebben we plots ook een toestel dat bepaalde fitness- en gezondheidsdata over je verzamelt. En dit is een andere manier waarop je een volledig overzicht kan bereiken over je leven, wat je zou moeten aanmoedigen om beter voor je jezelf te zorgen. Het biedt  je ook de kans om met bepaalde data naar een dokter te gaan, om zo professionele hulp te krijgen. En dit alles zonder je privacy uit het oog te verliezen, zodat niemand de data krijgt zonder dat jij wil dat ze ze krijgen en niemand je data kan delen als jij niet wil dat ze die delen.”

Over Steve Jobs en zijn bewaarde kantoor

Voor sommigen zal het melig klinken, voor anderen gemeend. Jobs, die de dag nadat Apple de iPhone 4s en iCloud lanceerde in 2011 overleed, “heeft een plaats in mijn hart”, zegt Cook. “En hij is een sterk onderdeel van Apples DNA.”

Veel Apple-watchers hebben het bedrijf sterk in het oog gehouden in de afgelopen jaren. Als je Jobs, de innovator, vergelijkt met Cook, de zakenman (dankzij zijn roots als productiedirecteur van Apple) konden ze niet meer verschillen. En toch koos Jobs Cook om het bedrijf te leiden toen duidelijk werd dat hij niet meer zou genezen van zijn ziekte.

Cook zei dat Jobs’ kantoor, op de vierde verdieping van Apples hoofdgebouw, “bewaard is gebleven zoals het was”, als een eerbetoon aan de overleden oprichter.

“Zijn naam staat nog steeds op de deur. En we vinden nog steeds dat Steve, als je alle zaken van bovenaf bekijkt, stond voor innovatie”, vertelt Cook.

Hij herinnert zich hoe het gesprek ging waarin hij te horen kreeg dat hij het roer van het bedrijf zou gaan overnemen, slechts drie maanden voor Jobs zou overlijden.

“Hij riep me bij hem op een weekend in augustus. En hij zei, ‘Ik zou met je moeten praten.’ En ik zei, ‘Oh, ok. Wanneer dan?’ en hij zegt gewoon, ‘Nu.’

En hij zei me, ‘Ik heb de laatste tijd veel nagedacht, en Apple heeft nooit echt de professionele stap gezet naar een CEO. Ik ben ervan overtuigd dat we er nu wel eentje moeten hebben. Ik wil dat jij de CEO wordt.’

En eerlijk waar, ik had het niet zien aankomen.

Ik dacht dat Steve erop vooruitging. Hij was nog steeds thuis, maar ik had het gevoel dat hij aan de beterhand was. Ik zag hem nog regelmatig. En ik neem aan dat ik het gevoel had dat hij er uiteindelijk door zou komen. Dat had hij altijd gedaan. Hij had een paar keer serieuze klappen te verwerken gehad, wat zijn gezondheid betreft, en het was elke keer weer goed gekomen. Ik ging er gewoon van uit dat hij dat nog eens zou doen. Dus ja, het kwam wel aan als een verassing.”

analyseapplecharlie roseIBMinterviewiphonemicrosoftsteve jobstim cookwatch

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600