Nieuws

iOS 8 beschikbaar: dit moet je weten voor je updatet

Apple start op 17 september de wereldwijde uitrol van iOS 8, het nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPad. Dit moet je weten voor je updatet.

Op woensdag 17 september start Apple de wereldwijde uitrol van iOS 8, de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone en iPad. De update zal in België en Nederland naar goede gewoonte omstreeks 19 uur beschikbaar zijn via een over the air-update of iTunes.

Voor je gaat updaten doe je er goed aan om eerst dit artikel door te lezen. We vertellen wat er nieuw is in iOS 8 en waar je rekening mee moet houden voor je met de update aan de slag gaat.

[related_article id=”158256″]

1. Is mijn toestel compatibel?

iOS 8 werkt op de meeste nieuwere Apple-toestellen, maar een paar modellen vallen uit de boot. Heb je één van de volgende apparaten, dan kan je de update installeren:

  • iPhone 4S
  • iPhone 5
  • iPhone 5s
  • iPhone 5c
  • iPhone 6
  • iPhone 6 Plus
  • iPad 2
  • iPad 3
  • iPad 4
  • iPad Air
  • iPad mini
  • iPad mini Retina

 

  • iPod touch (5e generatie)

 

 

 

 

Hoewel bovenstaande modellen door Apple worden ondersteund, is het installeren van de update voor sommige toestellen toch op eigen risico. Met name de iPhone 4S en iPad 2 lopen het risico om trager te gaan werken na de update, wat kan leiden tot de nodige frustratie. Die oudere toestellen hebben overigens ook niet altijd toegang tot alle nieuwe functies die een nieuwe versie van iOS te bieden heeft.

2. Wat is er nieuw?

En wat nieuwe functies betreft, heeft iOS 8 aardig wat in petto. Het moet gezegd: het nieuwe iOS lijkt op een aantal vlakken een inhaalbeweging op Android te maken, maar dat betekent niet dat versie 8 niet de moeite waard is. Integendeel. Een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden kan je in dit artikel nalezen, maar we zetten onze favorieten nog eens op een rij.

  • Widgets – iOS 8 geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen widgets toe te voegen. Die verschijnen wel niet op het startscherm, maar krijgen een plaatsje in het notificatiecentrum.
  • Interactieve meldingen – Nog een aanpassing in het notificatiecentrum zijn de interactieve meldingen. Ontvang je bijvoorbeeld een nieuwe iMessage, dan kan je daar meteen vanuit het notificatiecentrum op antwoorden.
  • Alternatieve toetsenborden – Het standaard toetsenbord in iOS 8 heeft een update gekregen, maar belangrijker is de toevoeging van ondersteuning voor alternatieve toetsenborden. Goed nieuws voor Swiftkey en verwanten.
  • Handoff & Continuity – Handoff zorgt ervoor dat apps naadloos werken over toestellen heen. Begin een e-mail op je iPhone en werk hem verder af op je Mac of iPad. De functie wordt ondersteund door de meeste native apps, maar staat ook open voor ontwikkelaars. Aanvullend introduceert Apple Continuity, waarmee je telefoontjes of sms’jes op je iPhone kan beantwoorden vanop je iPad of Mac.
  • Meer deelopties - De opties om content direct te delen met andere apps waren in iOS voorheen zeer beperkt, omdat Apple de controle in handen hield. In iOS 8 kunnen ontwikkelaars zelf hun apps aan het lijstje toevoegen.

3. Hoe bereid ik mijn toestel voor?

Voordat je straks iOS 8 gaat installeren, zijn er een aantal voorbereidingen die je nu reeds kan treffen om de update zonder kleerscheuren te overleven.

Zorg er eerst en vooral voor dat je iPhone of iPad helemaal up-to-date is. Navigeer op je toestel naar de instellingen en kies vervolgens voor ‘Algemeen’, ‘Info’. Hier zie je welke versie van iOS op je apparaat draait. Staat er iOS 7.1.2, dan ben je safe. Draait er een oudere versie, dan moet je nog even updaten.

Daarnaast doe je er goed aan om een back-up te maken naar iCloud of iTunes, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de update.

  • iCloud: Open de instellingen en navigeer vervolgens naar ‘iCloud’, ‘Opslag en reservekopie’. Kies hier voor de optie ‘Maak nu reservekopie’.
  • iTunes: Sluit je iPhone of iPad aan op een computer met iTunes. Klik in iTunes op het menu ‘Archief’ en navigeer naar ‘Apparaten’, ‘Maak reservekopie’.

Een uitgebreide uitleg over het maken van een reservekopie en hoe je die vervolgens terug op je toestel zet, kan je in dit document nalezen.

Vergeet ook zeker niet om eventuele iTunes-aankopen (muziek, boeken, video) van je iPhone of iPad naar je computer over te zetten als je dat nog niet gedaan hebt. Hoe je dat precies moet doen, vind je in dit document.

4. Hoe krijg ik de update zo snel mogelijk op mijn toestel?

We verwachten dat iOS 8 bij ons op 17 september omstreeks 19 uur beschikbaar zal zijn. Dat betekent echter niet dat je de update klokslag zeven uur op je iPhone of iPad zal zien verschijnen.

iOS draait op meer dan 800 miljoen apparaten. Als al die gebruikers op hetzelfde moment de update beginnen downloaden, zouden de servers van Apple het begeven. De update wordt daarom gefaseerd uitgerold, zodat het even kan duren voor jou toestel aan de beurt is.

Je toestel controleert automatisch of er updates beschikbaar zijn, maar je kan het ook handmatig controleren. Open de instellingen en navigeer naar ‘Algemeen’, ‘Software-update’. Je toestel zoekt nu naar beschikbare updates. Is de update beschikbaar, dan druk je op ‘Download’ om hem binnen te halen.

Om naar updates te zoeken via iTunes, verbind je het toestel met je computer. In iTunes selecteer je de iPhone of iPad onder ‘Apparaten’ en kies je voor ‘Zoek naar update’ in het paneel ‘Overzicht’. Als er een update beschikbaar is, kies je voor ‘Download en werk bij’. Koppel het toestel pas los nadat de update voltooid is.

Heb je ‘s avonds laat nog steeds geen update binnen, zorg dan dat je apparaat is aangesloten op een voedingsbron en verbonden met het wifi-netwerk. Je toestel zoekt ‘s nachts verder naar een update en met een beetje geluk staat hij de volgende ochtend voor je klaar.

5. Doe ik er wel goed aan om onmiddellijk te updaten?

De lokroep van nieuwe functies klinkt luid en het is verleidelijk om de update meteen te installeren van zodra hij op je toestel verschijnt. Maar is dat ook een goed idee?

Heel wat gebruikers zullen hetzelfde idee hebben en hun toestellen woensdagavond zo snel mogelijk proberen updaten. Het is daarom niet uit te sluiten dat de servers toch overbelast raken en de download traag verloopt of er problemen opduiken bij de installatie. In dat geval kan je alleen maar geduld hebben en het later nog eens proberen.

Daarnaast zijn er nog een aantal potentiële redenen om de update uit te stellen:

  • Sommige apps zijn nog niet compatibel met iOS 8 en zullen niet of niet goed werken na de update.
  • De eerste versie van iOS 8 bevat waarschijnlijk enkele bugs die er nog moeten worden uitgehaald.
  • Wie zijn iPhone of iPad als bedrijfstoestel gebruikt, zal mogelijk vanuit het bedrijf worden afgeraden om al te updaten.
  • Oudere toestellen kunnen trager gaan werken na de update, ook al zijn ze compatibel met iOS 8.
  • Opnieuw downgraden naar een oudere versie is allesbehalve eenvoudig en zelfs riskant.
  • Wie een ‘jailbroken’ toestel gebruikt, zal even moeten wachten voordat er een jailbreak voor iOS 8 verschijnt.
applehelpinstallerenios 8ipadiphonemobielnieuwstipupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600