Nieuws

Wie maakt de betrouwbaarste harde schijven?

Harde schijven van 3 TB zijn minder betrouwbaar dan eerst gedacht. Zo zegt cloudprovider Backblaze, die bijna 35.000 drives beheert.

Harde schijven met een capaciteit van 3 TB vallen opvallend vaak uit. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Backblaze, dat de betrouwbaarheid van zijn harde schijven traceert.

Vergeleken met januari is de uitval bij Seagate-schijven van 3 TB gestegen van 9 naar 15%. Bij Western Digital ging dat van 4 naar 7%. Alleen de duurdere schijven van Hitachi Deskstar (wat vroeger IBM was) konden een verbetering voorleggen.

Backblaze baseert zijn cijfers op 34.881 schijven die het in huis heeft en die meer dan 100 petabytes aan data bevatten. De cijfers zijn interessant omdat Backblaze meer schijven koopt dan de meeste bedrijven en ze ook zorgvuldig monitort.

Hoe ouder, hoe minder betrouwbaar
De drie minst betrouwbare schijven zijn allemaal Barracuda’s van Seagate, al moet er bij gezegd worden dat daar ook oude modellen van 1,5 TB bij zitten en de betrouwbaarheid van drives daalt als ze ouder worden.

Ook het 3 TB-Red model van Western Digital doet het met een uitval van 8,8% niet goed. Dit model is nauwelijks zes maanden geleden geïntroduceerd. Ter vergelijking: het 3 TB-model van Hitachi (gemiddelde leeftijd: 2,1 jaar) heeft maar een uitval van 0,7%.

Volgens het Backblaze-onderzoek is de gemiddelde uitval van alle schijven 5,1% over de eerste achttien maanden, 1,4% over de volgende achttien maanden en 11,8% voor het jaar daarop. Dat klinkt slecht, maar het betekent dat 80% van alle schijven nog lustig verder pruttelt na vier jaar.

Dodelijke trillingen
Er zijn enkele schijven die Backblaze probeerde, maar “die gewoon niet werken in onze omgeving”. Het gaat vooral om de energie-efficiënte Western Digital Green-schijven van 3 TB en Seagate Low Power-schijven van 2 TB. Deze beginnen heel snel fouten te vertonen, waarschijnlijk vanwege trillingen, denkt het bedrijf.

Alle schijven van Backblaze zijn van het “consumenten”-type en niet van [zakelijke] “enterprise”-kwaliteit, omdat die vaak dubbel zo duur zijn. Volgens het bedrijf heeft het ook niet zo veel zin om de duurdere drives te gebruiken. Er is geen tastbaar bewijs dat de enterprise-schijven betrouwbaarder zijn (integendeel zelfs) en elke schijf heeft verschillende jaren garantie. Zelfs zonder garantie zou een duurdere schijf zich pas na tien jaar terugverdiend hebben, veel langer dan ze ooit gebruikt zullen worden.

Backblaze koopt ook nog altijd volop Seagate-schijven, het heeft er nu bijna tienduizend met een gemiddelde leeftijd van zes maanden. Kapotte drives worden onder garantie vervangen, maar het verwijderen en vervangen kost natuurlijk ook geld. Bedrijven die hierop niet ingesteld zijn, moeten dat in het achterhoofd houden

Koehandel met schijven
Interessant is ook de goede score van Hitachi. Aanvankelijk kwamen Deskstar-schijven van IBM, totdat IBM deze tak verkocht aan Hitachi. Vorig jaar heeft Hitachi dan weer de boel verkocht aan Western Digital en verkocht Western Digital de schijven van 3,5 inch aan Toshiba. De 2,5 inch-schijven heten nu HGST (a Western Digital Company). De twee productlijnen hebben niets meer met elkaar te maken, zo zegt een anonieme werknemer. 

backblazehard drivesharde schijfnieuwsschijven

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken