Nieuws

Linux gaat de lucht in met drones

Linux is onder meer al verantwoordelijk voor zelfrijdende auto's en geautomatiseerde huissystemen. Het was slechts een kwestie van tijd voordat het ook drones zou aandrijven.

Drones worden aangedreven door een keur aan dure, thuis in elkaar geknutselde besturingssystemen. Tot voor kort draaide het beheersysteem op de grond, zoals dat van de US Air Force, op Windows. 

Het eerste is niet efficiënt, het tweede is erg kwetsbaar voor malware. Daarom maakt de Amerikaanse luchtmacht de overstap naar Linux. Gezien dit alles was het eigenlijk slechts een kwestie van tijd voordat Linux zou beginnen met het vliegen van drones.

Openbronprojecten samenbrengen
De Linux Foundation kondigde gisteren op LinuxCon Europe de oprichting aan van het Dronecode Project. Het doel hiervan is om bestaande openbronprojecten en middelen onder te brengen in een non-profitstructuur. Uiteindelijk komt er een op Linux gebaseerd platform voor onbemande luchtvaartuigen (UAV). Misschien krijgt het de naam DroneX.

Onder de initiatiefnemers bevinden zich 3D Robotics, Baidu, Box, DroneDeploy, jDrones, Laster Navigation, SkyWard, Squadrone System, Walkera en Yuneec. Het programma bevat de 3D Robotics" APM UAV automatische piloot van voormalig Wired-hoofdredacteur Chris Anderson. 

Alternatief Airware
De opvallende afwezige onder de ondersteuners van Dronecode is Airware. Dit bedrijf is een zeer goed gefinancierde starter die werkt aan zijn eigen universele dronebesturingssysteem. De verwachting is dat dit later dit jaar verschijnt. Het moet een compleet UAV-systeem worden – van automatische piloot tot navigatie en van software tot cloudopslag.

Dronecode heeft al meer dan 1.200 mensen aan het project werken. Het platform wordt geadopteerd door bedrijven als Skycatch, DroneDeploy, HobbyKing, Horizon Ag, PrecisionHawk, Agribotics en Walkera.

Andrew "Tridge" Tridgell voert de technische kant van het project aan. Hij is de hoofdonderhouder van ArduPilot Mega en wellicht het bekendst van zijn werk als auteur van de Samba bestands- en printserver.

Optelsom
Waarom stappen zoveel van de grote openbronontwikkelaars samen in een project voor drones? Een van de redenen is waarschijnlijk gewoon omdat het leuk is. “Dit is een optelsom van dat ik mijn halve leven al heb besteed aan open innovatie”, schrijft Anderson in een bericht van Dronecode. “In het bijzonder een reis van zeven jaar op het gebied van drones die gestart is door samen met mijn kinderen te experimenteren met Lego Mindstorms en radiografisch bestuurbare vliegtuigjes in 2007.

“We hebben een niveau bereikt van adoptie en een bepaalde volwassenenheid”, gaat Anderson verder. “Het is tijd om de beste initiatieven uit verschillende projecten samen te voegen om er zeker van te zijn dat de groei en onafhankelijkheid van UAV-ondernemingen gegarandeerd zijn.”

Explosieve groei verwacht
Een ander belangrijk onderdeel is natuurlijk het geld. De Teal Group, een luchtvaartonderzoeksbureau, schatte onlangs in dat de komende tien jaar meer dan 91 miljard dollar besteed wordt aan onderzoek, ontwikkeling, testen en evaluatie van de dronetechnologie. Hoewel het commerciële gebruik van drones nog zwaar aan banden ligt in de Verenigde Staten verwacht de industrie dat dit op korte termijn gaat veranderen, met een explosieve groei als gevolg.

De Linux Foundation komt met een verklaring waar iedereen in de UAV-industrie het ongetwijfeld mee eens is: “Van milieuonderzoek tot behoud van de natuur en reddingsmissies, het wordt steeds duidelijker dat drones breed inzetbaar zijn naast commerciële en verdedigingsdoeleinden. Daarnaast bieden drones de mogelijkheid voor het analyseren en de opslag van data. Honderdduizenden ontwikkelaars en fabrikanten over de hele wereld dragen bij aan dronetechnologie en de toekomst hiervan.”

Door het ontwikkelen van een openbronplatform voor drones ontvangt Dronecode de ondersteuning die hoort bij een project van deze omvang. Dat is bewering van Jim Zemlin, executive director bij de Linux Foundation. “Het resultaat zal leiden tot nog meer innovatie en een gemeenschappelijk platform voor openbronprojecten voor drones en robotica.”

Wil je meer weten? Het Dronecode Project is inmiddels gestart met het programmeren.

besturingssysteemdronedronecodedroneslinuxluchtmachtnieuwsvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken