Wat NASA’s ruimteschip Orion moet doorstaan (video)
Orion wordt NASA’s nieuwe ruimteschip. Sinds de maanlandingen is geen mens nog echt ver de ruimte in gegaan. Het ISS, dat van Amerika’s kant bevoorraad wordt door privébedrijven, draait toertjes rond de aardbol op 330 km hoogte. Spectaculair, maar niet veel verder dan de afstand Brussel-Parijs.
Orion is ontwikkeld om mensen weer verder te vervoeren, naar de maan, een asteroïde en zelfs Mars.
De capsule onderging al flink wat tests in de atmosfeer van de aarde, maar begin december is het tijd voor een eerste (onbemande) testvlucht, en die belooft spectaculair te worden. Orion zal de ruimte ingestuurd worden boven op een Delta IV raket (de SLS-booster die in de toekomst gebruikt zal worden is nog niet klaar) en maar liefst 15 keer verder de ruimte ingaan dan het ISS.
[related_article id=”160734″]
Straling
Daar passeert Orion tweemaal door de Van Allen belt, een gordel van straling die het navigatiesysteem van het ruimteschip overhoop zou kunnen gooien. Tot slot valt het ding terug naar de aarde met een snelheid die vele malen hoger ligt dan wat capsules bij de terugkeer van het ISS moeten trotseren, en dat brengt hitte met zich mee. Gesmolten lava is er niets bij als we NASA mogen geloven (en dat mag).
Sensoren aan boord zullen de kleinste details minutieus opnemen, zodat Orion-wetenschappers zich ervan kunnen vergewissen dat het ruimtevaartuig klaar is om mensen te vervoeren. Je kon al een virtueel ticket kopen voor de eerste testvlucht, maar nu doet NASA precies uit de doeken wat op het programma staat in onderstaande video.