België gaat strijd aan met cybercriminaliteit
In België worden jaarlijkse honderdduizenden computers geïnfecteerd met allerlei virussen, trojans, malware en andere kwaadaardige software. De kosten van cybercriminaliteit worden geschat op 3,5 miljard euro. Dat is 1 procent van het BBP.
Desondanks is er onvoldoende aandacht voor deze vorm van criminaliteit, laat staan dat het gecoördineerd wordt. Ondanks veel goedbedoelde initiatieven, voert iedereen zijn eigen strijd. Er kan alleen vooruitgang geboekt worden als alle betrokkenen samenwerken: de bedrijven, de academische wereld en de overheid.
[related_article id=”161920″]
Cyber Security Coalitie
Daarom lanceren partners uit die drie sectoren deze week de Cyber Security Coalitie. Een initiatief van Proximus, VBO, CERT.be, B-CCENTRE en Solvay Brussels School. In eerste instantie worden vijftig kernspelers bij elkaar gebracht om kennis en ervaringen te delen en samen een totaalbeeld te krijgen van het landschap.
De focus van de coalitie ligt op kruisbestuiving en kennisdeling, sensibilisering van burgers en bedrijven en aanbevelingen voor een efficiënter beleid. Een dergelijke krachtenbundeling vanuit de bedrijfswereld, de academische wereld en de overheid moet een nieuwe impuls geven aan de digitale economie. Ook zet het België op de kaart als een cyberveiligheidsbewust land.
Cijfers
Tussen januari en juni 2014 kreeg CERT.be meer dan 751.000 meldingen van geïnfecteerde computers in België. Het team kreeg in deze periode gemiddeld 614 meldingen van cyberincidenten per maand, dit is tachtig procent meer dan in 2013.
Uit een recente enquête van het VBO blijkt bovendien dat twee derde van de bevraagde bedrijven geen duidelijk beeld heeft op wat allemaal komt kijken bij een goede en efficiënte aanpak voor digitale veiligheid. Meer dan driekwart vindt zijn weg niet in de regelgeving en de bevoegde instanties.