Nieuws

Nieuw lcd-scherm verbruikt geen elektriciteit

Een scherm dat geen energie verbruikt. Dat is wat onderzoekers in Hongkong succesvol ontwikkelden. Al is de technologie nog niet helemaal geschikt voor je televisie.

Een zwart-witmonitor met een stilstaand beeld erop spreekt niet meteen tot de verbeelding. Tenzij je weet dat je het scherm in kwestie zo uit het stopcontact kan trekken zonder dat het beeld verdwijnt. Onderzoekers van de wetenschapsuniversiteit van Hongkong ontwikkelden een technologie waarmee een monitor een beeld voor vrijwel onbeperkte tijd kan vasthouden zonder dat daar elektriciteit aan te pas komt.

Kristallen
Een klassiek lcd-scherm werkt door vloeibare kristalmoleculen tussen twee gepolariseerde glasplaten te plaatsen. Elektroden sturen stroom door de vloeibare kristallen zodat hun oriëntatie wordt aangepast. Zo reageert gepolariseerd licht anders op verschillende kristallen. Licht en donker wordt bekomen door de hoeveelheid stroom die door de kristallen stroomt aan te passen.

Het nieuwe scherm uit Hongkong heeft geen elektroden nodig. In plaats daarvan uploadt een lichtflits de beelden naar het scherm. Niet alleen wordt de monitor daardoor dunner, de onderzoekers ontdekten dat er geen bijkomende energie nodig is om een beeld in stand te houden.

E-reader
Voorlopig vernieuwt het beeld op het scherm niet snel genoeg om bruikbaar te zijn als televisietoestel en bestaat de uitvinding alleen in zwart-wit. Toch zijn er al enkele nuttige toepassingen te bedenken. Denk maar aan een batterij-indicator, of een e-reader. Het scherm moet bij dergelijk gebruik niet frequent vernieuwd worden en zwart-wit volstaat.

De researchers beweren dat de productie van hun uitvinding erg eenvoudig is omdat er nauwelijks elektronica aan te pas komen. Momenteel werken ze aan een kleurenversie van het scherm. Bijkomende bonus: het zuinige display is automatisch compatibel met 3D. Het licht wordt op verschillende manieren gepolariseerd zodat een 3D-brilletje volstaat om 3D-beelden te zien. Op klassieke lcd-schermen gaat dat natuurlijk ook, maar de methode die daar gebruikt wordt is veel ingewikkelder en vereist een hoge refreshratio (120 Hz) voor een goed resultaat.

elektriciteitenergielcdmonitornieuwsonderzoekscherm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600