Nieuws

Waarom Microsoft plots van Linux houdt

Het was niet bepaald een geheim dat Bill Gates en Steve Ballmer een bloedhekel hadden aan Linux, maar Microsofts nieuwe CEO Satya Nadella denkt daar anders over.

Het was weer eens een ander geluid: op een media-event in San Fransisco verklaarde Microsoftbaas Satya Nadella dat zijn bedrijf “houdt van Linux”.

Dat zijn geen lichte woorden: in 2001 verkondigde Steve Ballmer nog dat Linux een kanker was, en sindsdien heeft Microsoft het opensource-OS ook als dusdanig proberen aanpakken. Van het sponseren van de copyright-aanvallen van SCO tot claims dat Linux Microsoft-patenten zou overtreden – de relaties tussen het bedrijf uit Redmond en de blauwe pinguïn zijn al jaren op z’n zachtst gezegd gespannen.

[related_article id=”161452″]

Als Apple en voormalig aartsrivaal IBM echter samen in zee kunnen, dan is de tijd misschien ook rijp voor een toenadering tussen Microsoft en Linux.

In een interview met Wired zei Nadella dat hij niet geïnteresseerd was in het uitvechten van oude vetes, en dat zijn bedrijf eenvoudigweg moet accepteren dat Linux een onmisbaar onderdeel van de zakelijke technologie van vandaag is geworden. “Als je de nieuwe evoluties niet volgt, overleef je niet,” zei hij.

Linux is ondertussen 22 jaar oud, nieuw is het OS dus bepaald niet meer te noemen. Twee andere evoluties zijn dat echter wel, en zoals te verwachten draait het om het financiële plaatje. Ten eerste ligt de toekomst van een winstgevend Microsoft niet meer bij de desktop of bij desktopprogramma’s, zoals vroeger wel het geval was, maar bij de Azure-cloud en programma’s in de cloud zoals Office 365. Ten tweede wordt Linux, ook in de Azure-cloud, al jaren gebruikt door grote en kleine bedrijven.

Nadella gaf ook toe dat zo’n 20 procent van de besturingssystemen op Azure Linux zijn, wat inhoudt dat het opensourcesysteem al heel wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het platform. Vandaag ondersteunt Azure al CoreOS Linux, CentOS, Oracle Linux, SUSE, en Ubuntu, hoewel de belangrijkste Linux-versie voor bedrijven, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ontbreekt.

Microsoft is er zich tegelijk ook van bewust dat Azure de enige gepatenteerde cloud is. Alle concurrenten – Amazon Web Services, Google Compute, OpenStack, noem maar op – draaien allemaal op Linux en bieden Linux serverondersteuning aan. Als Microsoft erop zou staan om enkel in te zetten op Windows, zou het gewoon geen schijn van kans maken.

De opmerkingen over Linux passen trouwens in een bredere mentaliteitswijziging tegenover open source. Na een paar decennia tegenwerken, begint Microsoft nu ondersteuning te bieden voor allerlei opensourcetoepassingen zoals Hadoop, Docker containers en Facebooks Open Compute datacenterproject. Zelfs eigen technologieën, zoals een deeltje van .Net, worden door Microsoft opengesteld als open source.

Deze evoluties zijn natuurlijk niet nieuw, maar wel onderbelicht. Microsoft verdient al jaren geld met Linux, grotendeels door zijn Androidpatenten – die nog steeds heel wat meer opbrengen dan Windows Phone, hoe twijfelachtig ze ook zijn. Microsoft draagt al sinds 2008 bij tot de Linux-kernel, om ervoor te zorgen dat het OS kon werken met Microsofts Hyper-V-virtualisatie. Het bedrijf heeft immers al een hele tijd door dat de toekomst niet ligt bij klassieke desktopapplicaties, en om een even sterke positie te kunnen uitbouwen in clouddiensten, zal Microsoft moeten leren samenwerken met anderen – ook Linux.

azurecloudlinuxmicrosoftnadellanieuwsserver

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken