Nieuws

Nadella heeft Microsoft echt al vernieuwd

Satya Nadella's overname van het roer bij Microsoft werd met veel scepsis ontvangen. Maar zelfs de grootste criticasters moeten erkennen dat er dingen veranderd zijn. Hier wat zaken die het oude Microsoft nooit gedaan zou hebben.

Ontmoet het nieuwe Microsoft.

Satya Nadella nam eerder dit jaar de teugels over in Redmond. Dit werd begroet met vrij veel scepsis over zijn kwaliteiten om het traag bewegende nijlpaard dat Microsoft is bij te sturen.

[related_article id=”161452″]

Maar de dingen zijn veranderd onder Nadella"s leiding. Dit is een update over wat het nieuwe Microsoft anders maakt dan onder zijn voorganger.

Ze kunnen een geheim bewaren
Vorige week leverde Microsoft een  onverwachte update voor Office for iOS. Het is niet de eerste keer dit jaar dat het bedrijf verrast. Ze zijn er erg goed in geworden om geheimen te bewaren. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden:

  • In mei lanceerde Microsoft de Surface Pro 3 in New York. Door de geruchtenmolen verwachtten we een kleine tablet, maar dat project was een paar dagen voor het evenement op de plank gelegd.
  • De grote onthulling voor de volgende generatie Windows bevatte een nieuwe naam: Windows 10. Dat had niemand zien aankomen.
  • Sommige berichten wezen op een draagbaar gadget van het bedrijf, maar niemand voorspelde de Microsoft Band.
  • De nieuwe Outlook for Mac en grote Office-updates voor Office op iOS en Android arriveerden deze week zonder waarschuwing vooraf.

Het oude Microsoft was nooit in staat dit spel op een goede manier te spelen. Maar in het Nadella-tijdperk is Microsoft goed in staat zijn kaarten tegen de borst te houden.

Ze kunnen goed samenspelen
Door de jaren heen was een van de sterke punten van Microsoft dat het in staat was ontwikkelaars aan te trekken voor zijn eigen platformen. De laatste tijd zijn de rollen omgedraaid. Het bedrijf past zijn software en diensten aan aan andere platformen in een versneld tempo.

Vorig jaar rond deze tijd was Office for iOS slechts nog een gerucht en er waren felle discussies over de vraag of een Androidversie van Office überhaupt tot de mogelijkheden behoorde.

Dat is allemaal veranderd met de lancering van Office for iPad in maart. In de maanden daarna hebben we een flink aantal updates gezien. Dat eindigde begin november in de lancering van opgefriste Office-apps (Word, Excel en Powerpoint) voor de grotere iPhones.

Maar het nog grotere nieuws is Microsofts plan om Androidgebruikers een Office-alternatief te geven voor Google Docs. Gezien de bittere rivaliteit tussen Microsoft en Google, is onderstaande uitwisseling van vriendelijkheden op Twitter tussen Satya Nadella en Googles nieuwe hoofd Sundar Pichai bijna onvoorstelbaar. Toch staat het er echt.

De conclusie: Microsoft is voortvarend bezig met het ontwikkelen van zijn desktop- en mobiele apps en diensten met een nuchtere aanpak die de kracht van andere platformen die het niet beheert of in bezit heeft, onderkent.

Ze zijn niet bang om te spelen met de prijsstelling
In de jaren 1990, het hoogtepunt van Microsofts monopolie, veranderde het bedrijf het concurrentielandschap met een simpele zet: door de browser Internet Explorer gratis te maken voor verschillende platformen.

Deze manier van zaken doen vinden we terug in enkele recente prijsstellingstappen:

  • De eerste editie van Office for iOS vereiste een abonnement op Office 365 om zelfs de basisfuncties vrij te spelen. Sinds vorige week zijn de kernbewerkopties gratis. Iedereen die een Office-abo had alleen om toegang te krijgen tot de iOS-apps kan zijn geld terugkrijgen.
  • Om meer ruimte te krijgen op de consumentenmarkt is Microsoft begonnen met het weggeven van wat ooit zijn kernproduct was: Windows. Hardwarepartners die ooit minimaal 20 dollar voor elke kopie betaalden, kunnen het nu gratis krijgen voor telefoons en tablets van 9 inch en kleiner.
  • De hoeveelheid gratis opslagruimte voor Onedrive klimt langzaam omhoog. Momenteel is het 15 GB. Office 365-abonnees die iets meer dan 70 dollar per jaar neertellen krijgen hier zelfs onbeperkte opslag voor terug.

Windows is nog steeds belangrijk, maar niet langer heilig
Tien jaar geleden was Windows zo ongeveer de enige bron van inkomen van Microsoft. Tegenwoordig draagt het besturingssysteem nog steeds flink bij aan de omzet van het bedrijf, maar het is niet langer het enige grote getal op de balans.

In het kader van ere wie ere toekomt, is het ex-topman Steve Ballmer geweest die voor het grootste deel van deze verandering verantwoordelijk is. Dit jaar is vooral een enorme psychologische stap gezet.

Voor Nadella was het motto: "het eerste en het beste op Windows". Dit principe ging op voor alle apps en diensten van Microsoft, waaronder Office en Skype. Als die gedachte nog steeds gold dan zou de lancering van Office for iOS uitgesteld zijn totdat vergelijkbare versies voor Windows beschikbaar waren.

Dat is niet gebeurd. Sterker nog, wie vanaf deze week de beste Office-ervaring op een mobiel apparaat wil moet zijn Windows-tablet wegleggen en een iPad pakken.

Dat zou nooit gebeurd zijn bij het oude Microsoft.

microsoftnadellanieuwsofficesatya nadellaWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken