Nieuws

Hoe Microsoft verkeerd gokte met Windows 8 (deel 2)

Windows 8 moest de brug vormen tussen tablets en pc's, maar gebruikers waren allesbehalve tevreden. Wat zijn de gevolgen voor Microsoft en Windows 10?

Vervolg van het eerste deel van dit artikel.

Windows 8 op de werkvloer

Voor zakelijke gebruikers had het besturingssysteem andere problemen. CIO"s hadden hun twijfels bij de reacties van hun personeel en wilden niet per se investeren in een heropleiding van werknemers om de nieuwe interface te leren gebruiken. Touchscreen-pc’s waren en zijn een uitzondering in de meeste bedrijven, waardoor zij de nieuwe aanraakvriendelijke interface toch niet konden gebruiken. En het nieuwe OS vormde ook geen voldoende drijfveer om nieuwe hardware aan te schaffen.

Veel bedrijven hadden net een grootschalige migratie naar Windows 7 achter de rug: een groot deel had Vista overgeslagen en was in de tussentijd op XP blijven vertrouwen. Zij hadden op hun beurt weinig zin om helemaal opnieuw te beginnen met zo’n migratie. Er was eenvoudigweg nog geen vraag naar het nieuwe OS. En gezien het wankele financiële klimaat van de afgelopen jaren verkiezen veel CIO’s bij de laatste klassieke, stabiele versie van Windows te blijven, namelijk Windows 7.

[related_article id=”161452″]

De timing van Windows 8 was ook ongelukkig voor individuele zakelijke gebruikers en kleinere bedrijven. Op het moment dat versie 8 gelanceerd werd, zochten veel van die bedrijven een alternatief voor hun intussen zwaar verouderde Windows XP-machines. Jammer genoeg was dit nu ook net de groep late adopters die afgeschrikt werden door het radicaal nieuwe ontwerp van Windows 8.

Voor het bedrijfsleven in het algemeen was het nog niet opportuun om over te schakelen op een nieuw OS. Windows 7 bleef dus de onbetwiste koning over de zakelijke computers.

Geschiedenislessen

Hoewel Microsoft een aantal van de eerder vermelde problemen aanpakte met Windows 8.1, onder andere door de terugkeer van de startknop, staan consumenten en bedrijven nog steeds weigerachtig tegenover het besturingssysteem. En nu de deuren voor Windows 8 langzaamaan dichtgaan – al wordt het OS nog ondersteund tot 2023 – kunnen we ons afvragen hoe een van Microsofts meest ambitieuze pogingen tot vernieuwing in de geschiedenisboeken zal terechtkomen.

“De bedoeling was om innovatief te zijn, om iets te ontwikkelen wat Windows volledig heruitvond”, zegt JP Gownder van Forrester. “En hoewel er een hoop ambitie en goede ideeën aanwezig waren, liet de uitvoering de gebruikers in de kou staan.”

Ook belangrijk, benadrukt Gartners Jump, is dat het OS z’n eigen doel is voorbijgeschoten: “Het eigenlijke doel van Windows 8 was om Microsoft te verankeren in de markt van tablets, en daar zijn ze niet in geslaagd. Als je vandaag naar tablets kijkt, wordt deze categorie nog steeds volledig gedomineerd door iOS en Android.”

Gelukkig is Microsoft meer dan één uitvoering van z’n besturingssysteem. Windows 10 is op weg naar z’n release, en die nieuwe versie werd gevormd naar de ontvangst van Windows 8. Zo wordt het een meer evenwichtige combinatie van nieuwe en oude elementen, zodat zowel desktop- als mobiele gebruikers de juiste tools in handen krijgen.

Bovendien wordt al veel vroeger de mening van zakelijke klanten gevraagd dan bij Windows 8 het geval was, zodat het bedrijf sneller oplossingen kan beginnen formuleren voor potentiële problemen.

Toch goede ideeën

Het is ook nog relevant om op te merken dat het technologielandschap sinds de lancering van Windows 8 alweer veranderd is: de explosieve groeicijfers van tablets beginnen langzaamaan te stagneren, en na jaren achteruitgang ziet de toekomst van de pc-verkoop er weer voorzichtig rooskleurig uit.

De wijzigingen die Microsoft zo abrupt doorvoerde in z’n designfilosofie was misschien ook noodzakelijk om grotere veranderingen in pc’s tot stand te laten komen, zoals de opkomst van hybride toestellen als Lenovo’s Yoga-serie.

JP Gownder: “Vanuit het standpunt van verkoop en adoptie zal Windows 8 niet herinnerd worden als een historisch hoogtepunt; het OS zal meer bij Vista ingedeeld worden dan bij Windows 7, gewoon omdat de mensen het niet apprecieerden. Bij OS-upgrades zijn het nog steeds de cijfers die de doorslag geven. Al kan daarmee niet gezegd worden dat er geen berg hard werk en goede ideeën in Windows 8 zaten.”

analysemicrosoftopiniepcstartknopsteve ballmertablettouchWindowswindows 10windows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken