Nieuws

Europees Parlement wil Google opsplitsen

Als het van het Europees Parlement afhangt, zullen de zoekactiviteiten van Google afgesplitst worden van de rest van het bedrijf.

Het Europees Parlement zal oproepen om Google op te splitsen in twee bedrijven. De zoekactiviteiten zouden daarbij gescheiden worden van de rest van de onderneming. Dat schrijft de Financial Times (abonnement vereist).

Donderdag wordt er waarschijnlijk over het voorstel gestemd. Een ontwerptekst die de FT kon inkijken, stelt de opsplitsing voor om de dominantie van de Amerikaanse gigant op de zoekmarkt in te perken. De resolutie zou alvast de steun krijgen van twee grote politieke families: de Europese Volkspartij en de Socialistische Partij.

[related_article id=”158901″]

Krachtig signaal
Het zou de eerste keer zijn dat het Europees Parlement structureel tussenkomt in een zaak van marktcompetitie. Heel wat politici maken zich zorgen over de kracht en invloed van Google, die zo groot is dat concurrenten geen kans krijgen. Het parlement heeft niet de formele bevoegdheid om bedrijven op te splitsen, maar deze resolutie zou alvast wel veel druk zetten op de Europese Commissie om op te treden.

Google is ook niet de eerste technologiegigant die met antitrustmaatregelen om de oren wordt geslagen. In de jaren negentig lag Microsoft onder vuur van Amerikaanse regulatoren om zijn Internet Explorer-browser niet meer te leveren met het Windows-besturingssysteem. Tot een opsplitsing is het toen evenwel niet gekomen.

Kritiek van Microsoft
De Europese Commissie onderzoekt al jaren of Google zijn eigen producten en diensten voortrekt in zijn zoekresultaten, ten koste van concurrenten. In een eerste overeenkomst met de Commissie in februari ging Google ermee akkoord dat het de zoekresultaten van zichzelf op dezelfde manier zou behandelen als die van andere bedrijven. De zoekgigant zou dan ook geen boete moeten betalen of zijn bedrijfsstructuur aanpassen. De Europese Commissie had toen dus al kunnen kiezen voor een opsplitsing, maar zo ver is het niet gekomen.

Die overeenkomst kwam echter onder vuur te liggen. Veel critici, waaronder Microsoft en Franse en Duitse mediabedrijven, vonden dat Google te goed weg kwam. De Commissie vroeg Google daarop dan ook om zijn voorstel aan te passen.

Eerst alle betrokkenen horen
Op dit moment is er nog geen finale uitspraak. De zaak zal het op bord komen te liggen van Margrethe Vestager, de nieuwe commissaris voor mededinging. Zij heeft al aangegeven dat ze eerst nog alle betrokkenen wil horen, alvorens het onderzoek verder te zetten.

Google ligt overigens over nog meer zaken overhoop met de Europese Commissie. Er lopen ook nog onderzoeken naar inbreuken op privacy, marktverstoring in het mobiele segment en intellectuele eigendom

europees parlementeuropese commissiegooglemededingingnieuwsopsplitsing

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600