Nieuws

Opgepast: microsim-adapter maakt je smartphone kapot

Een microsim-adapter kan je dure smartphone vernietigen, zonder dat je het door hebt. Dat ondervond deze redactie aan den lijve.

Nanosim is de toekomst, maar we leven in het heden.

Wie wel eens wisselt van telefoon heeft ongetwijfeld al gehoord van een adapter. Microsim-adapters zijn kleine plastic schuifjes in de vorm van een microsimkaart. Een nanosim past er mooi in. De chip is verder identiek, zodat de artificiële groeispurt volstaat om je nanosim compatibel te maken met een microsim-telefoon.

Adapters kosten niets. Online vind je voor 99 dollarcent een adapter, inclusief verzending vanuit China. Een briefkaart naar Zichen-Zussen-Bolder versturen kost meer. Toch zijn goedkope exemplaren gevaarlijk, maar daarover later meer. Adapters zijn kleine en gevoelige prullen die je snel kwijtspeelt. Dus wat doe je wanneer je de adapter even niet nodig hebt?

[related_article id=”161563″]

Kapot

Klinkt “veilig wegsteken in het simkaartgleufje van je telefoon, waar de adapter zo mooi in klikt” als een redelijk antwoord? Proficiat, je telefoon is nu kapot. Een lege adapter in een simkaartsleuf is nagenoeg onmogelijk om te verwijderen, en krijg je het toch gedaan dan is de kans groot dat je smartphone onbruikbaar wordt.

Dat ontdekte ik zelf, in navolging van twee van mijn collega’s. De tijdelijke overschakeling van een Sony Xperia Z2 naar een iPhone 6 werd mijn Androidtoestel bijna fataal. Geluk, wijze raad en nog meer geluk konden mijn toestel van de ondergang redden, maar de Note 2 die mijn collega destijds onder handen nam kwam er minder goed vanaf.

De problemen beginnen wanneer je de adapter uit de telefoon wil verwijderen om de simkaart opnieuw te plaatsen. Meer specifiek: het is onmogelijk om de adapter uit de telefoon te verwijderen, dus je kan de simkaart niet opnieuw plaatsen. De manier waarop je simkaart gelezen wordt en het ontwerp van de adapter zorgen daar samen voor.

Klemmen en weerhaken

Een simkaart wordt stevig op zijn plaats gehouden in je telefoon dankzij ijzeren klemmetjes. Die kleine klemmen duwen uit zichzelf steeds naar boven. Ze zijn diagonaal geplaatst, zodat je een simkaart vlot in je toestel kan schuiven. Van onderen duwen ze vervolgens op de kaart om deze op z’n plaats te houden. Bovendien vervolledigen ze het circuit dat nodig is om de kaart te lezen.

Een simkaart is dun en vlak, dus bij het verwijderen is er niets waar de pinnetjes achter kunnen blijven haken. Kijk nu eens goed naar een microsim-adapter zonder nanosim. De vlakheid is weg. Je houdt een kaartje over dat voor honderd procent bestaat uit randen waarachter klemmetjes wel kunnen (en zullen) blijven haken.

Wanneer je de lege adapter in de telefoon steekt is er geen vuiltje aan de lucht. Bij het inschuiven van het ding worden de klemmen naar beneden geduwd door de rand van de adapter. Bij het gat springen ze echter terug naar boven. Klik, en gedaan met de pret.

De ‘oplossing’

Bij het verwijderen van de adapter werken de klemmetjes als efficiënte en sterke weerhaken waarachter de randen van je adapter blijven haken. Er zijn nu drie mogelijkheden.

1. Brute kracht
Je kan de adapter te lijf gaan met een dun pincet. Met voldoende kracht is het mogelijk om de adapter uit de sleuf te sleuren. Detail: dat lukt enkel omdat je de klemmetjes kapot kan trekken. Je adapter is nu vrij, maar je telefoon is kapot.

2. Omweg
Met een beetje geluk kan je je telefoon helemaal uit elkaar vijzen totdat de simkaartsleuf vrijkomt en je de ruimte hebt om de adapter te verwijderen. Dit is de moeilijkste optie maar wel de beste, op voorwaarde dat je je toestel terug in elkaar krijgt.

3. Aardappelmes
Mijn adapter zat muurvast en een Xperia Z2 is, zoals veel telefoons, niet zomaar te demonteren. Toch bestaat er nog een kansje om je toestel te redden. Met een beetje geluk kan je de pinnetjes handmatig omhoog duwen, waarna je de kaart met een pincet kan verwijderen.

Je duwt de klemmen naar boven met een erg dun en smal voorwerp dat je boven de adapter mee in de sleuf moet duwen. Het object moet ver genoeg in de sleuf gaan, breed genoeg zijn om alle pinnen weg te duwen maar ook smal genoeg om speling te laten, zodat de adapter eruitkan.

Redding kwam bij mij in de vorm van een afgebroken aardappelmes. De vorm van het gebroken lemmet was ideaal, en het mes was dun genoeg. Als bij wonder kon ik de adapter verwijderen en was de binnenkant van de telefoon niet beschadigd. IJzeren messen hebben in de regel geen plaats binnen in smartphones, maar nood breekt wet.

Wat we geleerd hebben

De les van vandaag: steek nooit een lege adapter in een telefoon, maar geef beter ook iets meer uit aan de adapter zelf. Goedkope exemplaren waar je simkaart niet perfect in past kunnen net zo goed blijven haken, met dezelfde problemen tot gevolg. Heb je het toch gedaan, probeer de pinnetjes dan met een erg dun voorwerp weg te duwen. Brute kracht klinkt als een goed idee, maar je smartphone zal het begeven.

adapterervaringhelpmicrosimmobielsimsmartphonetipvast

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken