Strijd tegen namaak blokkeert domeinnamen
In de strijd tegen namaakgoederen werden door de actie wereldwijd 292 domeinnamen geblokkeerd.
De Belgische Douane en FOD Economie werken mee aan de internationale actie, die tot doel had websites te blokkeren die namaakgoederen – van nep-Chanel-handtassen tot al even valse elektronica – probeerden te verkopen.
[related_article id=”161920″]
In België werden daarbij niet minder dan 155 van de gecontroleerde websites , met extensies .be of .eu, gesloten, omdat ze één of meerdere inbreuken pleegden tegenover de Belgische en Europese wetgeving rond online verkoop. Zo is het bijvoorbeeld strafbaar om een consument te doen geloven dat je the real deal verkoopt voor een lagere prijs, maar het niet duidelijk op een webwinkel vermelden van de verantwoordelijke van de website is verboden.
Domeinnamen schrappen is bij deze overtredingen de enige actie die overheden kunnen nemen. Wie toch naar een van de geschrapte sites zou surfen, krijgt een foutmelding of een pagina met uitleg over het gevaar van namaakgoederen te zien.
Risico"s voor de kopers
Buiten de duidelijke nadelen van namaakgoederen, zoals het niet naleven van copyright, het bedriegen van de consument en de oneerlijke concurrentie tegenover andere winkeliers, houdt ook het aankopen van nepproducten een risico in voor de individuele klant. Zo loop je veel risico dat je pakje wordt tegengehouden aan de douane, waarna jijzelf de kosten voor vernietiging zal moeten dragen.
Daarnaast houden de meeste van deze webshops zich ook niet aan de andere wetgeving omtrent online verkoop, dus kan je een vette streep trekken over alles van service na verkoop tot garantie of waarborgen. Je verzekeren van de legitimiteit van een webshop is aangeraden, en de stelregel blijft: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat hoogstwaarschijnlijk ook niet.