Nieuws

Nanotech laadt batterij binnen een minuut op

Israëlische onderzoekers hebben een manier gevonden om batterijen in minder dan een minuut volledig op te laden. Het geheim: nanotechnologie.

Al jarenlang spenderen batterijfabrikanten fortuinen aan onderzoek en ontwikkeling om batterijen langer te laten meegaan en sneller te laden. De ingenieurs van het Israëlische bedrijf Storedot beloven dat die tweede wens binnenkort wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.

De basis van hun uitvinding werd ontdekt toen de universiteit van Tel Aviv onderzoek deed naar de ziekte van Alzheimer. De researchers ontdekten dat een bepaalde peptidemolecule (die een rol speelt bij het ontstaan van Alzheimer) ook een zeer hoge elektrische capaciteit bleek te hebben.

[related_article id=”161563″]

Volgens professor Gil Rosenman, die bij het alzheimeronderzoek betrokken was en nu aan het hoofd van de onderzoeksafdeling van Storedot staat, kunnen twee van deze moleculen gebruikt worden om een kristal te vormen van slechts twee nanometer lang. De kristallen vormen dan weer de nanopartikels die de basis zijn van Storedots technologie.

Ook voor andere hardware
De uitvinding kan haar nut bewijzen in batterijtechnologie, maar ook in beeldschermen, beeldsensoren en computergeheugen. De directeur van Storedot, Doron Myersdorf, is trouwens het voormalig hoofd van Sandisks SSD-afdeling.

In eerste instantie zal Storedot zich gaan concentreren op alles wat met smartphones te maken heeft: sneller geheugen, betere camerasensoren, supersnelle batterijen en flexibele en zuinige schermpjes.

Vooral die laatste twee onderdelen lijken erg veelbelovend te zijn. Een prototype van een batterij, die op een doodgewone Samsung Galaxy S3 was gemonteerd, kan al in minder dan één minuut compleet opgeladen worden.

Gaten bedekken
De nanopartikels die Storedot ontwikkelde, bedekken de “gaten” die op de elektrode van een gewone batterij zitten en breiden zo het bruikbare oppervlakte uit, waardoor de capaciteit wordt vertienvoudigd. De elektrode wordt zo ook multifunctioneel: enerzijds slaat ze elektrische energie op en fungeert ze als condensator, anderzijds laat ze de stroom in het lithium van de batterij lopen.

Storedot heeft daarvoor een soort “buffer” ontwikkeld die tussen het stopcontact en de batterij zit. Die buffer kan de elektrische energie die gedurende dertig seconden uit de muur komt opslaan en langzaam afgeven aan het lithium. Op termijn moet zelfs dat lithium uit het plaatje verwijderd kunnen worden.

Kostprijs: maal twee
De nanopartikels hebben nog enkele intrigerende eigenschappen. De levensduur van de batterijen gaat er spectaculair mee omhoog. In beeldschermen kunnen ze een alternatief vormen voor giftige chemicaliën als cadmium. Ze kunnen in verschillende kleuren gemaakt worden, om zo het volledige kleurenspectrum te dekken en dat in zowel oled- als lcd-schermen. En ze zijn ook nog eens perfect bruikbaar in flexibele schermen.

De eerste batterijen met de Storedot-technologie moeten volgens plan in 2016 op de markt verschijnen. Enige nadeel: de prijs zal vermoedelijk dubbel zo hoog liggen als bij reguliere batterijen.

Medicijnen afleveren in cellen
Op langere termijn heeft Storedot nog wel enkele toepassingen in de pijplijn zitten. Het bedrijf denkt er al over om de partikels in te zetten om geneesmiddelen te transporteren naar menselijke cellen. Tot nu toe worden daarvoor metalen als goud en zilver ingezet om de celmembranen te doorbreken en de actieve stoffen af te geven. 

batterijbatterijenmobielnanopartikelnieuwsopladenstoredot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600