Nieuws

Zelfvernietigende berichten van Wickr op Windows, Mac en Linux

Wickr slaat geen enkele vorm van communicatie op, waardoor je veilig berichten kunt versturen zonder dat er iemand meeleest. Maar is het een systeem zonder gebreken?

Wickr heeft een aantal nieuwe desktopapplicaties gelanceerd voor mensen die het geen fijn idee vinden om via het internet met elkaar te communiceren. De apps voor Windows, Mac en Linux beloven om geen spoor van je gesprek achter te laten.

Wickr slaat geen conversaties en metadata op, zelfs niet op zijn eigen servers. Het gebruikt de multilayer AES256- en ECDH521-versleutelingen om berichten te versturen. Het bedrijf biedt een beloning van 100.000 dollar voor iedereen die een serieuze kwetsbaarheid ontdekt in de versleuteling.

[related_article id=”158578″]

Grondig wissen
Elk bericht bevat een zelfvernietigingstimer met een maximale lengte van zes dagen en minimaal drie seconden. Naast het verwijderen van berichten uit het chatvenster, gebruikt Wickr een "Shredder" die periodiek berichten wist van je harde schijf en geheugen. Het bedrijf beweert dat vernietigde berichten niet teruggehaald kunnen worden, zelfs niet via forensisch onderzoek.

Om jezelf aan te melden moet je een gebruikersnaam opgeven en een wachtwoord instellen om de app op diverse apparaten te gebruiken. Gebruikers hebben ook de mogelijkheid om hun e-mailadres en telefoonnummer in te voeren, maar dat is niet vereist. Eenmaal ingelogd kun je met maximaal tien personen in een groep communiceren met tekstberichten foto"s, video"s en spraakberichten.

Schermafbeelding
De zwakke plek? Je kunt niet voorkomen dat de ontvangende partij een screenshot maakt van je bericht om op te slaan of te verspreiden via internet. Op Android kan de app van Wickr de optie om een schermafbeelding te maken blokkeren, maar op iOS en bij de desktopversies is dit niet mogelijk. Met andere woorden, als je een bericht verstuurt via Wickr moet je nog steeds een bepaalde mate van vertrouwen hebben in je gesprekspartner.

Dit is belangrijker dan je denkt. Met alle overheidsspionage en digitale diefstallen is het soms gewenst dat er apps bestaan die geen enkel spoor van de communicatie achterlaten. Hoewel Wickr niet het enige voorbeeld is – je hebt bijvoorbeeld ook nog BitTorrent Bleep en Silent Circle – steekt de dienst door zijn combinatie van gratis apps en brede ondersteuning voor meerdere platformen er momenteel bovenuit.

appsnieuwsprivacywickr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken