Nieuws

Je laptopbatterij verlicht de derde wereld

Zeg niet zomaar rommel tegen een oude laptopbatterij. IBM wil de dingen naar de derde wereld sturen, waar ze een tweede leven krijgen.

UrJar: zo heet het project van IBM waarbij oude laptopbatterijen een tweede kans krijgen in de derde wereld. Het computerbedrijf ontwikkelde een methode waarmee afgedankte lithium-ionbatterijen eenvoudig omgevormd kunnen worden tot herlaadbare batterijpacks voor toestellen die weinig stroom verbruiken. Wat niet meer volstaat voor je laptop, heeft blijkbaar nog meer dan genoeg kracht in zich om een telefoon op te laden, een ventilator te laten draaien of een ledlamp te laten branden.

Om het gadget te maken haalt het uitvindersteam bij IBM functionele lithium-ioncellen uit weggegooide batterijen. De nuttige onderdelen krijgen een laadpoort en enkele veiligheidsfeatures, waarna ze klaar zijn om aan hun nieuwe taak te beginnen.

Volgens IBM heeft minstens 70 procent van weggegooide laptopbatterijen nog genoeg kracht in zich om een ledlamp iedere dag vier uur te laten branden, en dat gedurende een jaar. Zo’n lamp brengt veiligheid naar huizen waar weinig tot geen elektriciteit beschikbaar is en hij laat straatverkopers hun zaak ook na zonsondergang openhouden.

Niet voor stroomtekort in België
UrJar zit momenteel nog in de ontwikkelingsfase. Er is volgens IBM nog wat verfijning nodig voordat het product klaar is. De computergigant benadrukt alvast wel dat UrJar geen commerciëel product is. IBM zal de batterijen weggeven aan landen waar de energieschaarste de levenskwaliteit beïnvloedt. De kans dat het project op tijd klaar is om België deze winter van stroom te voorzien is klein.

Elektronische afvalberg
UrJar zal niet alleen elektriciteit brengen naar plaatsen waar dat een zeldzaamheid is, het project biedt ook een oplossing voor de elektronische afvalberg, weet Engadget. Dat laatste lijkt echter eerder kort door de bocht. De batterijen verdwijnen inderdaad wel van onze afvalberg, maar de kans dat ze te Ivoorkust grondig gerecycleerd worden zodra ze finaal te geest geven is niet al te groot.

Desalniettemin is UrJar een veelbelovend concept dat een afvalproduct van onze consumptiemaatschappij omzet in iets positiefs, en dat verdient een pluim.

batterijgroenIBMlaptopmilieunieuwsonderzoekurjar

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken