Snel grote bestanden synchroniseren met BitTorrent
Het BitTorrent-protocol heeft een kwalijke reputatie omdat het bekend staat als de clandestiene manier om razendsnel grote hoeveelheden muziek, film en software te downloaden. BitTorrent Sync is echter een afzonderlijk project van de ontwerpers van dit protocol dat de gewraakte technologie toepast om op een veilige manier bestanden te synchroniseren tussen toestellen van dezelfde gebruiker of tussen gebruikers die elkaar vertrouwen.
Vereenvoudigd gesteld zou je BitTorrent Sync kunnen vergelijken met Dropbox. Alleen is BitTorrent Sync veel sneller en passeren de gegevens geen enkele cloudopslagdienst. Er blijven dus geen gegevens op een server staan. De synchronisatie verloopt rechtstreeks van toestel naar toestel of peer-to-peer. En om het helemaal mooi te maken: er is geen limiet op de hoeveelheid gegevens die je mag versturen én BitTorrent Sync is volledig gratis.
[download_file]
BitTorrent Sync is een erg klein synchronisatieprogramma waarmee je op verschillende computers of smartphones toegang krijgt tot de opgegeven map. De software werkt op Windows, Mac, Linux, iOS en Android. De Windowsversie vind je onderaan dit artikel of je surft naar http://getsync.com en klikt op de knop Get BitTorrent Sync Beta Free Download. Nadat het exe-bestand is gedownload, voer je de installatie uit. Je kan aanduiden dat de software in het startmenu en het systeemvak zal verschijnen, dat er een bureaubladkoppeling moet komen en dat het programma zich meteen mag openen. Om de software vlekkeloos te laten werken, geef je in het volgende venster aan dat de software je firewall mag passeren. Hier moet je ook beslissen of BitTorrent Sync automatisch zal opstarten iedere keer wanneer je de computer aan zet.
[related_article id=”158578″]
Wanneer het programma opstart, kom je in het Setup-venster. Daar heb je twee keuzemogelijkheden: Standard Setup of I have a secret. Omdat dit de eerste keer is dat je de software gebruikt, kies je de eerste optie. Vervolgens selecteer je de map waarvan je de inhoud wil synchroniseren via de knop Browse. Wanneer je op de knop Next hebt geklikt, ontvang je het geheim om de mappen te delen. Een ‘geheim’ is hier een code van 32 tekens die er voor zorgt dat je mappen met elkaar kan verbinden. Alle mappen die je van dezelfde sleutel voorziet zullen hun inhoud in twee richtingen synchroniseren. Je kan dit hoofdgeheim op ieder moment wijzigen of vervangen door een tekenreeks van meer dan 40 tekens. Uiteraard moet je in dat geval het geheim aanpassen op alle apparaten die deel uitmaken van het synchronisatienetwerk.
Vervolgens installeer je op precies dezelfde manier BitTorrent Sync op de andere computer of smartphone. In plaats van de Standard Setup kies je daar I have a secret en daarna plak of typ je het geheim dat je daarnet hebt ontvangen. Klik op Next en selecteer ook op deze machine de map die je wil synchroniseren. Bevestig en test de verbinding door een bestand in deze map te slepen. Enkele seconden later staat hetzelfde bestand op de computer waarmee je het geheim hebt gedeeld. Dropbox gebruikt gemiddeld een transfersnelheid van 14,5Mbit/s, BitTorrent Sync haalt zelfs 107,2Mbit/s. Deze synchronisatiesoftware werkt cross-platform, het maakt niet uit met welk besturingssysteem je werkt. De synchronisatie start trouwens ogenblikkelijk, alleen op het Mac OS kan dit door de eigenheid van het systeem met enkele minuten vertraging op gang komen.
De Mac-interface van het programma ziet er iets kleurrijker uit, maar toont dezelfde tabbladen als bij Windows: Folders, Devices, Transfers, History en Preferences. In het tabblad Folders kan je mappen toevoegen die je met een andere persoon wil delen. Onder Devices lees je de toestellen waarmee je via BitTorrent Sync bent verbonden. Het tabblad Transfers toont het verloop van de transfer terwijl die bezig is. Onder History lees je het logboek van alle transfers. Tenslotte is er het tabblad Preferences waar je de naam van het toestel wijzigt, de taal instelt (Nederlands is er niet bij) en de upload- en downloadsnelheid tot een bepaald maximum beperkt. Ben je niet zeker van jezelf, dan blijf je van die laatste instelling af.
Voor iedere map kan je de voorkeuren afzonderlijk regelen. Hiervoor ga je in het programma naar het tabblad Folders en daar klik je met de rechter muisknop op de map waarvan je de voorkeuren wil aanpassen. In het contextueel menu kies je de opdracht Show folder preferences. Op die manier kom je bij een interessante functie om een map Read only secret te maken. Een zogenaamd alleen-lezengeheim wordt gegenereerd op basis van het hoofdgeheim en gebruik je voor synchronisatie in één richting. Hierdoor kan je bijvoorbeeld foto’s delen die familieleden wel kunnen zien, maar die niemand kan verwijderen of wijzigen. In dat geval deel je niet het gewone geheim, maar de code die in het vak Read only secret te zien is.
In de mapvoorkeuren kan je bovendien de functie Eenmalig geheim activeren. Ook dit is een beveiligingsoptie voor de mappen die door een hoofdgeheim wordt geregeld. De sleutel van een eenmalig geheim kan je slechts eenmaal gebruiken en nog wel binnen de beperkte periode van 24 uur. Ook hier kan je instellen dat de toegang volledig is, of dat de overkant alleen leesrechten krijgt.
Onderaan in de mapvoorkeuren staat de knop om deze map te delen met een mobiel apparaat. De bestanden worden via deze weg gesynchroniseerd met je iOS- of Androidtoestel. Je hoeft dan zelfs het geheim niet in te tikken. Je scant de QR-code die op het beeldscherm van je desktopcomputer verschijnt. Uiteraard moet je vooraf de app geïnstalleerd hebben op het mobiel toestel waarmee je de QR-code kan scannen. In het venster van de QR-code duid je aan of er in de twee richting mag worden gesynchroniseerd, zo niet duid je de optie Read Only aan.