KU Leuven maakt computernetwerk van plastic
Binnen enkele jaren zoeven bits en bytes misschien wel door plastic kabels. Een team aan de KU Leuven vond een manier om snelle dataverbindingen tot stand te brengen zonder koper of glasvezel, dat meldt De Tijd.
Plastic biedt de oplossing voor de problemen die onder andere de zelfrijdende auto van de toekomst met zich meebrengt. Die auto zit immers vol sensors en elektronica die met elkaar moeten praten, maar glasvezel is niet bestand tegen schokken en koper wordt verstoord door elektrische velden.
Professor Patrick Reynaert en zijn team ontdekten na zeven jaar onderzoek een methode om radiogolven met een hoge frequentie door plastic vezels dunner dan een millimeter te jagen. “De magie is dat de radiogolven in het plastic materiaal gevangen blijven”, vertelt Reynaert aan de krant.
Zo gaat er amper energie verloren. Hoe hoger de frequentie van de golven, hoe kleiner de antenne mag zijn die deze genereert. In de praktijk wil dat zeggen dat de onderdelen noodzakelijk voor netwerkcommunicatie via plastic op een microchip passen.
Goedkoper
Voor de auto’s van de toekomst is het plastic netwerk de gedroomde oplossing. Niet alleen maakte Reynaert een resistenter netwerk mogelijk, de bekabeling is bovendien een stuk goedkoper dan met glasvezel of koper. Ook voor consumenten ziet de professor een toepassing, zoals bijvoorbeeld in USB-kabels. De onderzoekers schatten dat de technologie binnen zeven jaar klaar is voor gebruik, al kan dat tijdstip naar voren geschoven worden als de automobielindustrie een handje komt toesteken.
Het plastic dat de KU Leuven gebruikte voor het onderzoek komt uit de Brico en heeft geen speciale eigenschappen. Dat de technologie nu pas ontwikkeld wordt, komt doordat transistoren en chips vroeger nog te groot waren. In februari demonstreert Reynaert het plastic netwerk op de ISCC-beurs in de VS. Hij zal dan HD-beelden via het Brico-plastic naar een televisie sturen met snelheden van 10 gigabit per seconde.