Noord-Korea wil Sony-hack samen met VS onderzoeken
Nadat de FBI Noord-Korea aanduidde als het brein achter de Sony-kraak, heeft het regime in Pyongyang elke betrokkenheid met klem ontkend.
Meer nog, het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat Amerika en Noord-Korea samen een onderzoek doen naar de verantwoordelijkheid voor de hack. “Zonder gebruik te maken van methodes als marteling, zoals de CIA doet, hebben we de middelen om te bewijzen dat dit incident niks met ons te maken heeft”, zo liet het Noord-Koreaanse staatspersagentschap weten.
[related_article id=”161920″]
Zware consequenties
Hoewel de FBI dat helemaal anders ziet, wil Noord-Korea de Verenigde Staten blijkbaar tot zo’n gezamenlijk onderzoek dwingen. “Zo niet, dreigen er zware consequenties”, aldus het Noord-Koreaanse ministerie. De VS reageerde not amused: “Als de Noord-Koreaanse overheid wil helpen, kunnen ze dat doen door hun schuld toe te geven en Sony Pictures te vergoeden voor de schade”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.
President Obama heeft op een persconferentie alvast laten weten dat hij “gepaste actie” zal ondernemen tegen Noord-Korea. Op diezelfde persconferentie gaf hij overigens ook Sony een veeg uit de pan, omdat de studio besliste om The Interview (de film die blijkbaar de aanleiding was voor de digitale inbraak) niet uit te brengen. Volgens Obama is dat een “vergissing”. Later zei Sony dat het toch terug zou komen op die beslissing.
Hulp van China gevraagd
Volgens de New York Times heeft president Obama ook de hulp van China gevraagd om de hackers de pas af te snijden. Zowat alle Noord-Koreaanse telecomverbindingen verlopen via Chinese netwerken. Toch blijft dit een vreemde vraag, aangezien de Verenigde Staten ook China al langer beschuldigen van het uitvoeren van cyberaanvallen op Amerikaanse bedrijven. Een officiële reactie op het verzoek is er nog niet, maar uit het editoriaal van de Chinese staatskrant Global Times lijkt China de vraag van Obama niet zo genegen te zijn.