Nieuws

De technologiesuccessen van 2014

We blikken terug op 2014 en bieden een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en nieuwe producten die dit jaar de revue passeerden.

Elk jaar heeft ze wel, de technologische doorbraken die de mogelijkheid hebben ons leven te veranderen. Van onbegrijpelijk populaire apps over unieke diensten tot verrassend goed doordachte producten: dit waren de technologiesuccessen van 2014.

Chinese smartphones

2014 is het jaar waarin de Chinese technologiemakers, Huawei op kop, helemaal doorbreken op de Westerse markt. Huawei en dat andere Chinese merk, Lenovo, trekken traditioneel de aandacht met degelijke toestellen die toch wat goedkoper zijn dan die van de Westerse en Japanse topmerken.

Die strategie lijkt ook te werken. Volgens marktonderzoeker IDC kon Huawei in het tweede kwartaal van 2014 zijn verkoop jaar op jaar bijna verdubbelen. Het aandeel van het bedrijf op de markt voor smartphones ging er bovendien met 7 procent op vooruit. Daarmee staat Huawei nu derde in de ranglijst, na Samsung en Apple.

Het heeft Huawei alvast het vertrouwen gegeven om ook eens wat anders te bouwen dan een typisch budgettoestel en ook high end smartphones op de markt te brengen.De Ascend Mate 7, bijvoorbeeld, een zeer degelijke ‘phablet’ met een prijskaartje van zo’n 500 euro.

Smartwatches

Draagbare technologie is dan toch een blijvertje. We zagen op de technologiebeurzen in 2014 slimme armbanden, slimme uurwerken, slimme juwelen, slimme jasjes en meer. Voorlopig zijn het vooral de smartwatches die een echte markt hebben gevonden. Notificaties op je uurwerk is voor veel consumenten dan ook een redelijk logische stap.

Nu alle grote fabrikanten mee op de kar springen, hebben we bovendien keuze te over uit kwalitatieve toestellen. Apple probeert het met zijn Apple Watch, Samsung heeft de Gear-lijn en Android gaat zelfs nog een stapje verder. Het besturingssysteem heeft ondertussen een heel eigen platform voor uurwerken, met Android Wear. Onder meer de LG G Watch R is hier een zeer degelijk toestel. We vinden ook de Moto 360 een goed exemplaar, omdat het toestel nog kan doorgaan voor een gewoon uurwerk.

Drones

Toen de eerste Parrot Drone vier jaar geleden werd gelanceerd in Las Vegas, vonden we het idee nog schattig, maar in 2014 blijkt de drone alomtegenwoordig. De radiogestuurde helikopters worden ingezet voor allerlei functies, van vliegen over oorlogszones tot het leveren van pakjes voor Amazon. De toestellen die u als consument in huis kan halen worden ondertussen meer gevarieerd, en vaak ook goedkoper.

Wie liever niet te veel geld uitgeeft, kan nu ook al voor zo’n 45 euro een quadcopter in huis halen. De piepkleine Hubsan X4 is een van de goedkopere toestellen op de markt, maar is toch uitgerust met een camera die een real time videosignaal kan doorsturen. Zo kan u die camera gebruiken om het toestel te bedienen, een beetje zoals een videospel in eerste persoon.

Kim Kardashian

We durven het hier bijna niet schrijven, maar laten we het eens over Amerikaanse reality tv-sterren hebben. Een van de succesvolste apps van het jaar is namelijk Kim Kardashian: Hollywood (Android, iOS), een game gelinkt aan de gelijknamige celebrity.

Het gratis game werd tussen juni en september meer dan 22,8 miljoen keer gedownload en de in-app aankopen brachten ontwikkelaar Glu games in die tijd 43,3 miljoen dollar op. In de eerste vijf dagen na lancering bracht het (nog altijd gratis te spelen) spel al 1,6 miljoen dollar in het laatje, volgens Glu.

Het game zelf is een typisch tijdsbeheergame met de extra troef dat het je personage in een glamoureuze wereld met photoshoots en hippe kleding stort. Bedoeling is rijk en beroemd te worden, en spelers krijgen daarbij het advies van de eerder genoemde Kardashian, in cartoonvorm.

Alles 4K

In 2014 zagen we een stormloop van schermen met een 4K-resolutie. Het idee achter de nieuwe trend is simpel: 4K of Ultra HD-toestellen hebben vier keer zoveel pixels als een ‘normale’ 1080p Full HD-televisie. Technisch gezien staat 4K voor 4096×2160 pixels, de resolutie waarin cinema’s uitzenden. De Ultra HD die je meestal in tv’s vindt, is iets lager: 3840×2160 pixels. Niet elk merk gebruikt dus de term 4K, maar in principe komt het op hetzelfde neer.

Interessant is dat de trend in 2014 niet beperkt is tot televisies. Daarnaast worden de schermen ook verwerkt in computers. Samsung, Toshiba en Lenovo hebben al een 4K-laptop op de markt, al zijn die toestellen nog erg duur.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld 3D, is de 4K-trend er bovendien een waar uitgevers van media wel oren naar hebben. U heeft dus al iets te bekijken op het nieuwe scherm. Netflix werkt bijvoorbeeld aan een 4K-aanbod, en ook veel camera’s, zoals die in nieuwe vlaggenschipsmartphones, kunnen al in 4K filmen.

Netflix

De populaire videostreamingdienst Netflix landde in september eindelijk in België. Het Amerikaanse bedrijf levert films en tv-series op aanvraag via het internet. Voor een vast maandelijks bedrag krijgen gebruikers toegang tot een grote collectie films en heel wat populaire Amerikaanse en Britse series zoals Fargo, Breaking Bad, Dexter en Sherlock. Verder produceert Netflix zelf ook originele series, waaronder Orange is The New Black en Hemlock Grove, die exclusief door zijn gebruikers bekeken kunnen worden. Via een samenwerking met VRT kan je trouwens ook naar een aantal Belgische series kijken.

Vooral handig is dat je Netflix kan gebruiken op vrijwel elk toestel met een internetverbinding. Denk aan computers, tablets en smartphones maar ook Smart-tv’s en gameconsoles. Een abonnement op de dienst begint bij 7,99 euro per maand voor de goedkoopste versie. Omdat de streamingdienst toch wel wat bandbreedte inneemt, komt daar voor de meeste gebruikers echter nog een upgrade voor hun maandelijkse downloadlimiet bij.

Googles vergeetformulier

Eind mei zette Google, na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, een ‘vergeet-mij-formulier’ online. Het formulier staat Europeanen toe om een aanvraag in te dienen om links te verwijderen uit zoekopdrachten. Wie het formulier invult, moet uitleggen waarom die pagina informatie bevat die ‘ontoereikend, irrelevant of buiten proportie’ is.

Sinds de invoering van het formulier hebben al zo’n 5.000 Belgen een verzoek tot verwijdering ingediend, om een totaal van zo’n 15.000 zoekresultaten te verwijderen. Ongeveer de helft van die verzoeken zou ook zijn ingewilligd. In heel Europa gaat het om zo’n 500.000 aanvragen. Het vergeetformulier is dus een succes, al ziet de zoekgigant het zelf met lede ogen aan. Google laat dan ook geen kans onbenut om ‘verwijderde’ pagina’s toch onder de aandacht te brengen. De zoekgigant zet bij links bijvoorbeeld de melding dat een pagina verwijderd is uit de zoekopdrachten.

Rosetta en Philae

Pluim op de hoed voor de wetenschap: we zijn dit jaar voor het eerst op een komeet geland. De historische landing geeft het ESA, de Europese Ruimteorganisatie, de mogelijkheid om de geschiedenis van ons zonnestelsel te onderzoeken.

Rosetta is een ruimtesonde die in 2004 werd gelanceerd en sinds begin augustus 2014 rond de Churyumov-Gerasimenko komeet (kortweg 67P) draait om de komeet te analyseren. Begin november startte vervolgens de Philae-missie, waarbij een klein ruimtetuig van Rosetta loskwam en probeerde te landen op de komeet voor bodemonderzoek.

De landing is niet alleen historisch omdat het door een gebrek aan zwaartekracht bijzonder moeilijk is om aan de grond te blijven op een komeet. Philae kon ook de bodem van de komeet onderzoeken en analyses doorsturen die ons later misschien meer inzicht kunnen geven over hoe het leven op Aarde begon. Kometen zoals 67P zijn namelijk bevroren overblijfselen van de vorming van ons zonnestelsel en kunnen zo meer informatie geven over wat er allemaal gebeurd is 4,5 miljard jaar geleden.

3D-printen

Van alle technologieën op de markt, is de 3D-printer nog altijd degene die ons het meest aan sci-fi doet denken. En we hebben misschien nog geen voedsel replicators zoals Star Trek, maar de mogelijkheid om (bijna) alles digitaal vorm te geven en door een machine te laten printen, heeft al geleid tot doorbraken in bijvoorbeeld de medische wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zakenwereld de technologie omarmt, bijvoorbeeld voor het maken van prototypes.

Vorig jaar zijn er wereldwijd in totaal ongeveer 56.000 3D-printers verkocht. Dit jaar zullen dat er volgens marktanalist Gartner meer dan 108.000 zijn. Vanaf 2015 zou dat aantal nog eens elk jaar verdubbelen, om in 2018 af te tikken op 2,3 miljoen stuks met een gecombineerde waarde van bijna 13,5 miljard dollar.

Voor consumenten lijkt dat alles echter nog wat veraf. Een 3D-printer is niet meteen goedkoop speelgoed. Hetzelfde Gartner gokt dat het nog vijf jaar duurt voor we met zijn allen een 3D-printer in huis gaan halen.

2014jaaroverzichtnieuwstops

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken