Nieuws

Betekende 2014 het einde van de browseroorlog?

Komt de browseroorlog na tien jaar eindelijk tot een einde? Volgens mijn analyse over Chrome, Internet Explorer, Firefox, Safari en Opera lijkt het er wel op.

De moderne browseroorlogen zijn begonnen in 2004. Het jaar dat Mozilla met Firefox de aanval opende op de volledige marktdominantie van Internet Explorer. In slechts vijf jaar tijd groeit de populariteit van de nieuwe browser enorm naar honderd miljoenen gebruikers.

In 2008 betreedt Google het strijdtoneel met Chrome. Vier jaar later streeft de nieuwe browser Firefox voorbij. Nu, in 2014, lijkt het erop dat de strijdbijl eindelijk begraven wordt.

Mobiel streeft desktop voorbij

De afgelopen tien jaar is veel veranderd: mobiele apparaten overtreffen het aantal traditionele pc"s en de desktopbrowser is veel minder belangrijk geworden dan mobiele webcliënts en apps. Apples mobiele Safari en Googles Chrome zijn nu grote spelers, Mozilla bevindt zich in een overgang en Microsoft betaalt met Internet Explorer nog steeds voor zonden uit het verleden.

Nu het einde van 2014 nadert lijkt het erop dat ze zich allemaal op een goede positie hebben ingegraven. Hierbij een eindejaarsrapport voor de status van elke browser.

Google Chrome: op weg naar wereldominatie

Het lijkt erop dat Google graag hetzelfde marktaandeel zou hebben als Internet Explorer had in zijn hoogtijdagen, maar dan zonder de prestatieproblemen en veiligheidsnachtmerries.

Om dit te bereiken gebruikt Google een jaren-negentigtactiek van Microsoft: het gebruikte dominantie gratis diensten (Google Search, Gmail en Youtube in het bijzonder) om de browser te pushen en het voegt mogelijkheden toe waar je Chrome-apps voor nodig hebt. Deze werken op dezelfde manier als Microsofts ActiveX in de beginjaren  van het web, zonder de vele kwetsbaarheden.

De strategie lijkt te werken. Terwijl het marktaandeel van andere browsers stabiel is of afneemt, blijft Chrome groeien. Volgens Net Applications is Chrome in gebruik op 20,6 procent van de desktop-pc"s, notebooks en Macs aan het einde van dit jaar. Vorig jaar rond deze tijd was dat 16,4 procent.

Internet Explorer: nog steeds geen respect

Microsoft hoeft zich niet langer te verontschuldigen voor zijn browser, zoals het deed sinds 2006 toen Dean Hachamovitch toegaf dat het bedrijf het verpest had. De laatste tijd is het erg stil rond Microsoft en zijn plannen voor Windows 10. De browser in Windows 10 Preview voelt aan als iets tijdelijks. De geruchten gaan dat er grote veranderingen plaats gaan vinden volgend jaar.

Microsofts grootste probleem op dit moment is de comptabiliteit met oudere versies van Internet Explorer in stand houden. Daarom wordt de browser verguisd door ontwikkelaars, die er maar een hekel aan hebben dat ze rekening moeten houden met al die oude maar nog steeds ondersteunde versies. Dit jaar kondigde het bedrijven plannen aan om de ondersteuning te stoppen voor alle versies behalve de meest recente Internet Explorer. Het probleem is dat dit nieuwe beleid pas in 2016 ingaat.

Firefox: een onzekere toekomst

De afgelopen drie jaar was Mozilla de koning te rijk vanwege een zoekdeal met Google. Hiervoor ontving het bedrijf 300 miljoen dollar per jaar. Die overeenkomst is afgelopen november verlopen. Inmiddels heeft Mozilla een nieuwe samenwerking aangekondigd, ditmaal met Yahoo. Het bedrijf weigert verdere details te geven.

Direct na het aflopen van de deal met Google verscheen er een bericht op de startpagina van Firefox waarin het gebruikers oproept bij te dragen. Hoewel er niets mis is met deze zet, kun je hier uit opmaken dat de nieuwe deal met Yahoo bij lange na niet zo lucratief is. Mozilla heeft veel geld nodig om zijn grote dromen waar te maken, zeker na de onverwachte aankondiging twee weken geleden dat het toch door wil gaan met de ontwikkeling van Firefox voor iOS.

Voor Mozilla was 2014 geen geweldig jaar. In maart gooide onderdirecteur Johnathan Nightingale publiekelijk de handdoek in de ring van het langdurige en kostbare project om een aanraakversie van Firefox te ontwikkelen voor de Windows 8 Metro-interface. Dezelfde maand werd mede-oprichter Brendan Eich tot CEO gekroond, maar stapte binnen twee weken alweer op vanwege een controversiële politieke donatie.

Safari: Apples browser van het huis

Safari is ooit door Apple geïntroduceerd op de Mac als een manier om minder afhankelijk te worden van Internet Explorer. Naar mate mobiele apparaten steeds belangrijker werden, werd ook Safari op iOS belangrijker dan zijn oudere broer op de Mac. Apple heeft veel meer iPhones en iPads verkocht dan MacBooks en iMacs. Dit verschilt blijft groeien.

Safari wordt op veel van die mobiele apparaten ook daadwerkelijk gebruikt. Er zijn browsers van andere partijen (waaronder Chrome) in de App Store te krijgen, maar die zijn verplicht gebruik te maken van de rendering- en JavaScript-engines uit Safari. Apple heeft dus volledige controle over je surfervaring op iOS.

Opera: het bestaat nog steeds

Een paar maanden heb ik Opera gebruikt als mijn standaard desktopbrowser. Er zijn veel dingen leuk aan de nieuwste versie, maar ik mis toch een paar belangrijke functies, waaronder de mogelijkheid om mijn bookmarks en wachtwoorden te synchroniseren. Nog vervelender is dat sommige websites die ontwikkeld zijn voor Chrome of Safari, jammerlijk falen in Opera. Dit is volgens mij nog erger dan bij Internet Explorer 11.

browserchromefirefoxieinternet explorernieuwsoperasafari

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken