Slimmer dan de NSA: de sterkste encryptietools
Volgens Der Spiegel bewijzen recent opgedoken documenten van Edward Snowden dat zelfs de NSA op sommige soorten encryptie z’n tanden nog stukbijt.
Zowat alle bewegingen die wij collectief uitvoeren over het internet, zijn onderworpen aan een of andere vorm van encryptie, van internetbankieren tot skypen. Een groot aantal van die encryptiesystemen zijn echter niet al te moeilijk te kraken voor een instantie met de middelen van de NSA. Zo is Skype bijvoorbeeld volledig transparant voor de geheime dienst: uit de documenten blijkt dat de NSA onbelemmerde toegang geniet tot alle gesprekken die plaatsvinden over de dienst. De grote geheime diensten spenderen dan ook zeer grote bedragen aan het doorbreken en zo veel mogelijk uitroeien van vrij te krijgen encryptietools op het internet.
[related_article id=”158578″]
Van triviaal tot catastrofaal
Dat houdt echter niet in dat ze elke tool kunnen omzeilen. Volgens de documenten sorteert de NSA elke versleuteling op een schaal van triviaal tot catastrofaal. Het volgen van een document over het internet valt bijvoorbeeld onder die eerste noemer, terwijl het opvolgen van een chatgesprek op Facebook omschreven wordt als “minor” of eenvoudig. Het ontcijferen van versleutelde e-mails verzonden met het Russische mail.ru-systeem wordt dan weer van gemiddelde moeilijkheid geacht. Geen enkel van die drie niveaus lijken echter écht een probleem te vormen voor de geheime dienst.
Vanaf het vierde niveau, “major” genaamd, begint de NSA echter te morren. Hier vind je onder andere het Tor-netwerk en een e-maildienst als Zoho. Ook het ondertussen ter ziele gegane Truecrypt viel onder deze categorie.
Wil je het de verzamelde geheime diensten van de wereld echt moeilijk maken – het vijfde catastrofale niveau in de classificatie van de NSA – dan moet je meerdere diensten en methodes door elkaar gebruiken. Denk aan het Tor-netwerk, een berichtendienst genaamd CSpace en ook nog ZRTP, een VoIP-tool die gebruikt wordt in onder andere RedPhone en Signal. Met zulke combinaties wordt het bijna onmogelijk om je aanwezigheid en digitale bewegingen op te volgen.
De documenten dateren wel van 2012, dus is het mogelijk dat de NSA vorderingen heeft gemaakt, maar volgens de experts die de Duitse krant aanhaalt is dat eerder onwaarschijnlijk. Wie volledig ongedetecteerd door het leven wil gaan, weet wat hem te doen staat.