Nieuws

Google gevraagd om 345 miljoen piraatlinks te verwijderen in 2014

Copyrighthouders hebben Google vorig jaar gevraagd om meer dan 345 miljoen links naar auteursrechtelijk beschermde werken te verwijderen. Dat is een absoluut record

Over heel 2008 waren het er nog een paar dozijn. Vorig jaar waren het er bijna een miljoen per dag. Het aantal aanvragen dat bij Google binnenkomt om piraatlinks te verwijderen is geëxplodeerd. Dat meldt de site Torrentfreak.

In totaal kreeg de zoekgigant precies 345.169.134 aanvragen binnen om verwijzingen naar illegaal gekopieerde muziek en films uit zijn zoekresultaten te halen. De meeste van die aanvragen, maar niet allemaal, werden ook ingewilligd, vaak binnen enkele uren.

[related_article id=”158901″]

Verkeer naar torrensites kalft af
Het merendeel van de verzoeken gingen over de domeinen 4shared.com, rapidgator.net en uploaded.net, met elk meer dan vijf miljoen URL’s. De Britse muziekgroep BPI is de grootste aanvrager, met ruim zestig miljoen gerapporteerde links.

De verminderde visibiliteit van veel piraatlinks had ook gevolgen voor de bezoekerscijfers van sommige torrentsites, verschillende van hen zagen hun internetverkeer flink afkalven.

Communicatiestop
Desondanks zitten de verhoudingen tussen Google en organisaties als de Motion Picture Association of America op een dieptepunt. De copyrighthouders vinden dat Google nog te weinig meewerkt aan dit soort acties en onvoldoende verantwoordelijkheid neemt. Het bedrijf paste daarop in oktober zijn zoekalgoritme aan, zodat sites die naar illegaal materiaal verwijzen, lager in de zoekresultaten opduiken.

In plaats van applaus kreeg Google van de MPAA echter de reactie dat het inderdaad hoog tijd was dat het bedrijf niet meer meedeed aan het helpen verspreiden van gestolen content. Sindsdien praten Google en de MPAA niet meer met elkaar.

Geef consument wat hij wil
Google vindt dat ook copyrighthouders zelf meer kunnen doen om piraterij te bestrijden. Er is nog te vaak een kloof tussen wat consumenten online willen en wat hen wordt aangeboden, stelt het bedrijf. Als ze op legale sites niet vinden wat ze zoeken, zullen ze desnoods illegale wegen bewandelen om aan hun portie kijk- of luistervoer te komen. Diensten als Netflix, Spotify en iTunes bewijzen dat het aanbieden van content de beste manier is om illegale sites de pas af te snijden, zegt Google.

googlempaanieuwspiraterijtorrents

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken