Nieuws

Microsoft wil toestellen opladen via je plafondlamp

Onderzoekers voor Microsoft in Beijing werken aan een nieuwe draadloze laadmethode die werkt via een lamp, AutoCharge genaamd.

AutoCharge, zoals het in de paper omschreven wordt, klinkt als pure sciencefiction: een aan het plafond gemonteerde lamp die automatisch detecteert dat je smartphone op een tafel ligt en die vervolgens met een lichtstraal oplaadt. Het zou zo in de toolkit van Scotty kunnen zitten.

Volgens de researchers van Microsoft, Yunxin Liu, Zhen Qin, en Chunshui Zhao, is er echter al een werkend prototype van AutoCharge en gaat het hier eenvoudigweg om een slimme combinatie van bestaande technologieën.

[related_article id=”161452″]

Het probleem met draadloos laden is, volgens de paper, dat de methodes die het meest efficiënt zouden zijn, een gevaar voor de menselijke gezondheid inhouden omdat de elektromagnetische straling van draadloze stroom veel hoger is dan die van bijvoorbeeld draadloze communicatie zoals 3G of wifi, en radiofrequenties die gebruikt worden om draadloos te laden te laag. Dat laatste kan worden opgelost door bijvoorbeeld x-rays te gebruiken, maar dat dat niet bevorderlijk is voor de volksgezondheid, kan je je wel voorstellen.

Om die praktische redenen is draadloos laden in consumententoepassingen vandaag beperkt tot laadplateaus die werken met elektromagnetische inductie – een technologie die enkel werkt als er maximaal een paar centimeter ruimte zit tussen de batterij en het laadplatform.

AutoCharge vertrekt echter van een andere veilige en gekende technologie, namelijk de principes die gebruikt worden bij laden op zonne-energie, gecombineerd met een Kinect-camera met image-based processing die een smartphone kan herkennen als je die op tafel legt.

Om die smartphone vervolgens op te laden, heeft het prototype een UltraFire CREE XM-L T6 Focusing LED Flashlight-lamp aan boord. Die simuleert het effect van laden op zonne-energie in een kamer en laadt de telefoon op met een lichtstraal – volledig zonder draden dus. De smartphone moet daartoe natuurlijk wel uitgerust zijn met een zonnecel, wat vandaag de dag nog niet echt courant is.

AutoCharge communiceert met het toestel in kwestie door middel van bluetooth of een led-lampje op de telefoon. Zo stopt het systeem met laden als de telefoon vol is, en wordt vermeden dat smartphone-vormige objecten per ongeluk ook “opgeladen” worden. Het systeem detecteert het ook binnen de 50 milliseconden als er een object tussen de straal en het op te laden toestel komt.

De researchers stellen dat het prototype dat ze gebouwd hebben veilig is voor het menselijk lichaam, toestellen binnen een paar seconden kan herkennen, en even snel kan laden als klassieke bedraadde systemen.

De volledige paper kan je hier lezen.

batterijladenlamplichtmicrosoftmobielnieuwsonderzoekWetenschapzonne-energie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren