Nieuws

Eerste indruk van Microsofts holografische bril

De Hololens van Microsoft biedt een robuuste, haast surrealistische VR-ervaring, die zelfs sceptici kan overtuigen. Een eerste indruk.

Ik sta nog altijd skeptisch tegenover virtuele realiteit. Maar zodra ik de Hololens van Microsoft zag, wist ik dat dit anders was dan alle andere VR-brillen, inclusief de Oculus Rift.

De Hololens is een stuk kleiner bijvoorbeeld en biedt “augmented reality” of wat Microsoft “mixed reality” noemt, waarbij computergegenereerde beelden gecombineerd worden met de echte omgeving.

[related_article id=”161452″]

Gestroomlijnd

Hoewel hij er een stuk gestroomlijnder uitziet dan andere VR-brillen, is het Hololens-prototype nog altijd een groot, onhandig ding. Hij ziet er uit als een grote skibril. Terwijl hij dus geen punten krijgt voor stijl, distantieert hij zich tegelijk van iets als de Samsung Gear VR.

De “Holographic Processing Unit” hangt in een kastje rond je nek. Een ouderwetse stroomkabel betekent ook dat je niet zomaar kan rondlopen. Bij de demo’s van Microsoft zorgde een assistent ervoor dat ik niet over de kabel zou struikelen. Echt licht is hij ook niet, je hebt altijd het gevoel dat je een flinke machine rondzeult. Maar zodra je hem aanzet, maakt dat allemaal niet meer uit.

De Hololens verschilt van andere brillen omdat hij niet alle zintuigen overneemt. Je kan zelf beslissen wat echt is en wat er wordt toegevoegd aan de realiteit. Door in de kamer rond te kijken, kan je ze scannen en er een soort profiel van opstellen.

Vliegende cursor

In een demonstratie wordt bijvoorbeeld een cursor die op een gewone pc staat, op een gegeven moment een virtuele cursor die in de lucht vliegt.  Daarmee kan je dan je omgeving aanklikken en navigeren in een 3D-ruimte. Je kan de Hololens besturen met je ogen (of “gaze” zoals Microsoft het noemt),met gebaren (“gestures”) en de stem.

Onder meer het JPL (Jet Propulsion Laboratory) van de NASA is van plan om later dit jaar de Hololens te gaan gebruiken voor experimenten. Maar ook zoiets als een Skype-gesprek wordt een heel andere ervaring met de bril.

Microsoft gaf als voorbeeld iemand die via Skype helpt om een lichtschakelaar te installeren bij een gesprekspartner. Die gesprekspartner kan alles zien wat jij ziet door je bril of je kan hem “vastzetten” op een plek, terwijl je zelf rondkijkt. Ondertussen kan hij ook in de lucht instructies tekenen. Een fenomenale toepassing.

Vierkante schapen

Nog straffer was Holobuilder, een soort super-Minecraft via de Hololens. De vierkante schapen grazen vredevol voor je ogen, maar je kan ze met je vinger wegjagen. Of je kan muren dynamiteren. De gebouwen in Holobuilder zijn gebaseerd op de echte realiteit en het detailniveau is indrukwekkend. Als je bijvoorbeeld iets opblaast, vallen de brokstukken perfect op je echte zetel.

In een andere demonstratie gebruikte de Hololens foto’s in hoge resolutie van de Mars Curiosity om een 3D-omgeving te bouwen waar je door kunt wandelen: echte rotsen vanop Mars, echt zand, de echte Mars-hemel en echte Mars-bergen zo ver je kan zien.

In onderstaande video zie je de Hololens in actie tijdens de persconferentie van Microsoft.

De Hololens is al een zeer bevredigende ervaring, maar er zit nog meer in. Op dit moment kan je hem enkel bedienen met je ogen en door met je vinger in de lucht op een cursor te klikken. Dat werkt, maar er moeten meer ingewikkelde gebaren bijkomen, zoals je die ook in het echt gebruikt.

Mooie toekomst

Stel dat je bijvoorbeeld een gat wil graven. Je kan met je stem een spade oproepen, maar dat moet je beginnen graven door te klikken in plaats van door graafbewegingen. Idem om iets te laten ontploffen of om dieren te verjagen.

Toegegeven, het is waarschijnlijk nog te vroeg om nu al dit soort dingen te vragen van een prototype, maar dat is nu net het gevaar dat Microsoft heeft gecreëerd: de Hololens werkt geweldig en geeft het soort VR-ervaring waarvan je niet eens wist dat je ze wilde. En nu krijg ik er geen genoeg van.

Ik wil vergaderingen doen via de Hololens. Ik wil een computer bouwen via de Hololens. Ik wil in mijn klein appartement een fantastische doolhof bouwen. Maar vooral: ik wil weten waar Microsoft dit concept naartoe brengt. De toekomst ziet er alvast geweldig uit.

brilhologramhololensmicrosoftmultimedianieuwsontspanningreviewsvirtual realityvr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken