Nieuws

Apple wil Kazaa-technologie in iTunes stoppen

Apple heeft een patent gekregen waarmee gebruikers legaal muziek en films kunnen delen met vrienden. Volgens het bedrijf spaart dat bandbreedte en kosten.

Met iTunes heeft Apple nog altijd een van de populairste digitale downloadwinkels ter wereld in huis, maar het bedrijf bekijkt ondertussen ook al volop nieuwe distributiemogelijkheden, schrijft Torrentfreak.

Zo heeft Apple pas een patent (“Decoupling rights in a digital content from download”) gekregen om auteursrechtelijke bestanden niet via iTunes te verspreiden, maar via vrienden en familie. De licentie is dan het enige wat Apple zelf nog hoeft door te sturen.

[related_article id=”158256″]

Concreet gaat het om een vorm van P2P-delen, een technologie die midden jaren 2000 populair werd gemaakt door downloaddiensten als Napster, Kazaa en Limewire. Die diensten vielen in slechte aarde bij de muziekindustrie, omdat ze veelal gebruikt werden voor de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermd werk. In het model van Apple zijn de nodige beperkingen opgelegd om dit te voorkomen, er is immers nog altijd een licentie vereist.

Vrij delen

Eens die licentie binnen is, kan het bestand opnieuw vrijelijk gedeeld worden met andere vrienden en familieleden of zelfs compleet onbekenden. Ook zij moeten dan op hun beurt wel een licentie kopen.

Volgens Apple heeft zo’n systeem een hoop voordelen, waaronder een lagere bandbreedte die nodig is en lagere kosten. Die kostenbesparing zou dan weer in goedkopere downloads kunnen resulteren. Het gemakkelijk delen van films en muziek met zou ook piraterij minder aantrekkelijk kunnen maken.

Het zou zelfs kunnen, schrijft Apple in de begeleidende documentatie, dat er twee verschillende prijzen zullen gehanteerd worden: een voor wie het bestand rechtstreeks bij hen downloadt en een voor wie enkel de licentie nodig heeft.

Stap terug

Gelegaliseerde P2P-sharing klinkt aantrekkelijk, maar er kunnen toch een paar kritische kanttekeningen bij geplaatst worden, zegt Torrentfreak. Deze methode introduceert weer een nieuwe beschermingslaag, wat betekent dat het bestand enkel op “vertrouwde” cliënthardware kan afgespeeld worden.

Het verspreiden van de bestanden tussen verschillende apparaten is dus enkel mogelijk als ze het licentiemodel van Apple ondersteunen. En dat is in feite een stap terug, gezien ongeveer alle digitale muziekwinkels vandaag de dag DRM-vrije muziek verkopen.

Het is overigens ook nog lang niet zeker of Apple het patent (dat al van eind 2011 dateert) ooit echt zal gebruiken.

appledrmituneslicentiemultimedianieuwsontspanningp2ppatent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600