Belgisch offensief tegen nieuwe Facebookvoorwaarden
De Belgische Privacycommissie wil gerechtelijke stappen ondernemen als Facebook z’n nieuwe gebruiksvoorwaarden niet uitstelt, meldt De Morgen.
Die voorwaarden, waarmee Facebook toestemming krijgt van gebruikers om op een veel ingrijpender manier informatie over hen te verzamelen en automatisch de rechten verkrijgt op alle foto’s die gebruikers op het netwerk posten, werden door de hoeveelheid commentaar die het bedrijf erop kreeg al uitgesteld, van 1 naar 31 januari.
[related_article id=”158578″]
De Privacycommissie stelde Facebook in december vorig jaar ook al in gebreke, toen de voorwaarden voor het eerst bekend werden; de nieuwe policies zijn namelijk in overtreding met de Belgische wetten rond privacy en consumentenbescherming. De termijn van twintig dagen die het bedrijf kreeg om te reageren zijn al lang en breed verstreken, maar Facebook houdt de lippen op elkaar.
Een rechtszaak van België tegen Facebook, die theoretisch boetes zou kunnen opleveren tot 600.000 euro, is dan ook maar een druppel op een hete plaat; de kans dat Facebook zich er ook maar iets van aantrekt is zeer klein, gesteld dat het al tot een strafrechtelijke uitspraak zou komen.
Zie het groter
België onderzoekt echter ook nog twee andere pistes, en die kunnen meer impact hebben.
Ten eerste is er momenteel een zogenaamde coalition of the willing tussen de privacycommissies van België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Ierland en Italië: die lidstaten vertegenwoordigen samen een behoorlijk grote hoeveelheid Facebookgebruikers, en zo’n coalitie kan daarom meer druk uitoefenen op een gigantisch bedrijf – denk maar aan Google.
Deze coalitie tussen zes lidstaten, hoopt staatssecretaris Tommelein, is een voorsmaakje van een nog belangrijker strijdmiddel: de oprichting van een overkoepelende Europese privacywaakhond. Die is al van 2012 in de maak, maar de lidstaten raken het niet eens over de precieze invulling van zo’n instantie. Nochtans is het absoluut noodzakelijk dat de privacywetgeving herzien wordt, want die dateert nog uit 1995 – sociale media stonden toen nog niet bepaald op de agenda.
Tommelein was al een voorstander van het idee, en belooft er in de informele top in Riga nogmaals een agendapunt van te maken. Zo’n privacywaakhond zou er al in 2016 kunnen komen, als de verschillende lidstaten tot een vergelijk komen.
Ondertussen ziet het er dus – helaas – naar uit dat Facebook vrolijk z’n gang zal gaan. Houd er dus rekening mee, en beslis zelf of het gebruiksgemak van het grootste sociale medium ter wereld een flagrante inbreuk op de wet en jouw privacy waard is. Misschien is het tijd voor een alternatief?