Video: hoe SpaceX wil landen met ‘s werelds grootste raket
De Falcon 9 is nu al een knap staatje techniek. De raket is kostenefficiënt, capabel, betrouwbaar en zodra SpaceX het landen onder de knie krijgt helemaal herbruikbaar. De raket heeft echter haar limieten: voor tripjes naar het ISS volstaat ze, maar Mars of zelfs de maan is de hoog gegrepen.
Daarom werkt SpaceX aan de Falcon Heavy: de krachtigste raket sinds de Saturn V Armstrong en collega’s naar de maan schoot. De Falcon Heavy is in essentie drie Falcon 9 boosters aan elkaar geplakt. Niet subtiel, wel efficiënt. Volgens SpaceX zelf zal de nieuwe raket bij de lancering de stuwkracht hebben van achttien Boeing 747-passagiersvliegtuigen. Die wordt geleverd door een totaal van 27 raketmotoren, negen per booster.
Landing
Omdat de Heavy uit Falcon 9 onderdelen bestaat moet ook deze raket in de toekomst kunnen landen na het droppen van de vracht in een passende baan om de aarde. SpaceX zal dezelfde technieken gebruiken als diegene die nu met de Falcon 9 geperfectioneerd worden. De drie boosters krijgen dus poten mee om als landingsgestel te dienen, net als vinnen om de raket stabiel te houden. Alle drie moeten ze extra brandstof mee naar boven nemen, daarmee remmen de raketonderdelen zichzelf af, waarna ze (in een ideaal scenario) terug landen op hun vertrekpunten.
De Falcon Heavy is nog niet afgewerkt en de Falcon 9 heeft nog moeite met het landen zonder in een vuurbal te veranderen, maar dat hield SpaceX niet tegen om een video te maken van hoe de Falcon Heavy zal functioneren zodra alles op punt staat. Als alles goed gaat vliegt de Heavy dit jaar nog voor de eerste keer. Een landing zit er voorlopig niet in.