Nieuws

Tim Berners-Lee pleit voor wetgeving rond netneutraliteit

De "vader van het web" vindt dat er specifieke wetten nodig zijn zodat het internet open blijft en verder kan dienen als een motor van groei.

Netneutraliteit is een kritieke vereiste voor de verdere groei van het internet. Dat schrijft Sir Tim Berners-Lee in een gastblog op de website van de Europese Commissie.

In de blog heeft Berners-Lee het over de openheid die de basis vormt van het web en het bredere internet en hoe die bedreigd wordt. Zijn commentaar is vooral op Europa toegespitst, maar geldt evengoed voor de Verenigde Staten of andere regio’s.

Netneutraliteit bedreigd

Volgens Berners-Lee is netneutraliteit bedreigd. Uit een studie van 2014 blijkt dat de meeste landen nog altijd geen effectieve en duidelijke wetten hebben rond netneutraliteit en dat er almaar meer tekenen zijn van prijsdiscriminatie op het internet. In de landen zonder wetten is er ook steeds meer discriminatie in de verschillende soorten webtrafiek.

Berners-Lee haalt ook een Nederlandse studie uit 2013 aan waaruit blijkt dat netneutraliteit zorgt voor meer concurrentie, betere prijzen, betere verbindingen en meer innovatie. Zaken waar zowel surfers als bedrijven beter van worden.

Het internet is tot nog toe kunnen groeien zonder wetten over netneutraliteit, zegt Berners-Lee, maar stilaan komen we op het punt waar die wetten nodig worden

Gelijk voor de wet

Netneutraliteit draait, simpel gezegd, rond het principe dat alle webverkeer gelijkwaardig behandeld moet worden. Er wordt aan bepaald verkeer dus geen speciale snelheidsboost gegeven of bepaalde gebruikers moeten dus niet extra betalen om aan specifieke content op internet te geraken.

Sommige bedrijven of providers verzetten zich tegen dit principe en stellen bijvoorbeeld dat videostreamingdiensten (die veel bandbreedte gebruiken) zouden moeten betalen om delen van het netwerk te gebruiken. Een ander voorbeeld zou kunnen zijn dat bepaalde providers diensten als VoIP of Netflix blokkeren voor hun klanten om hun eigen bel- of videodiensten te bevoordelen. De voorstanders van netneutraliteit vinden dat providers op die manier te veel controle zouden krijgen over de content van hun klanten.

Afpersing

Als providers diensten kunnen blokkeren is dat nefast voor de innovatie en zullen bepaalde nieuwe services nooit gelanceerd geraken, meent Berners-Lee. “Stel je voor dat een nieuwe start-up toestemming moest vragen of geld moest betalen aan een concurrent vooraleer ze klanten konden aantrekken. Dat klinkt als afpersing of machtsmisbruik. Toch is dat precies wat er zal gebeuren als we afwijken van de netneutraliteit.”

In de VS plant de Federal Communications Commission op 26 februari een stemming om te beslissen rond nieuwe regels voor netneutraliteit. De Europese Unie overweegt om netneutraliteit een onderdeel te maken van een nieuw voorstel dat de Telecoms Single Market Regulation heet. Het Europees Parlement heeft zich al achter netneutraliteit geschaard. Nu is het ook aan de Raad van de EU om zijn positie duidelijk te maken, aldus Berners-Lee.

eueuropafccnetflixnetneutraliteitnieuwsraadtim berners-leevoip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren