iOS 8 nog steeds aan kop in de adoptierace
Zowel bij Google als bij Apple vielen deze week weer geüpdatete cijfers te vinden. iOS 8 ligt zoals te verwachten valt aan kop; Android Lollipop is helaas de grote verliezer.
iOS 8 trekt aan
iOS 8, de recentste verse van het besturingssysteem voor iPhones en iPads dat gelanceerd werd in september, prijkt nu op 72 procent van die toestellen. iOS 7 houdt voorlopig nog 25 procent in handen; de overgebleven 3 procent draait nog op een oudere versie.
[related_article id=”158256″]
Dat zijn Apples eigen cijfers, maar ook externe analysebedrijven lijken die lijn te volgen; Mixpanel geeft een adoptieratio van 73 procent weer, terwijl Fiksu het op 69,7 procent houdt.
Daarmee lijkt de adoptie van iOS 8 weer wat aan te trekken, na een erg zwakke stijging in januari. De vernieuwde interesse kan gedeeltelijk veroorzaakt worden door de release van iOS 8.1.3, waarin een aantal hardnekkige bugs eindelijk weggewerkt werden – onder andere het ruim hoge aantal vrije gigabytes dat toestellen nodig hadden om de vorige updates te kunnen installeren.
De adoptie van iOS 8 verloopt ook wat trager dan de overgang van iOS 6 naar 7; dat kan liggen aan de problemen met bugs bij de originele release en vooral met de eerste update iOS 8.0.1. Die problemen zijn ondertussen van de baan, maar waarschijnlijk hebben een aantal gebruikers toen besloten op veilig te spelen en de kat nog even uit de boom te kijken.
Android: KitKat leidt, Lollipop hinkt achterop
Bij Android is de situatie zoals steeds meer versnipperd. Op dit moment heeft KitKat de grootste groep toestellen in handen; het OS staat 15 maanden na release op 40 procent van de Android-toestellen. Samen met Jelly Bean neemt het ongeveer vier vijfde van alle toestellen voor z’n rekening.
Lollipop, de nieuwste versie van het besturingssysteem die een serieuze visuele remake en interessante nieuwe functionaliteit met zich meebracht, bengelt jammer genoeg helemaal onderaan de voedselketen. Het nieuwe OS staat geïnstalleerd op 1,6 procent van de toestellen en moet daarmee verouderde versies als Gingerbread en Ice Cream Sandwich laten voorgaan.
De trage adoptie van nieuwe Androidversies is al lang een doorn in het oog van ontwikkelaars en gebruikers; het belemmert die eerste groep om optimaal gebruik te maken van alle voordelen en mogelijkheden van nieuwe releases, en stelt de laatste bloot aan allerlei veiligheidsrisico’s omdat de ondersteuning voor oudere versies vervalt en lekken en bugs dus uitgebuit kunnen worden.