Smartphone maakt HIV-detectie bliksemsnel en goedkoop
Een onderzoeksteam geleid door professor Samuel Sia van Columbia Engineering heeft een methode ontwikkeld die tests op seksueel overdraagbare aandoeningen snel, eenvoudig en goedkoop maakt. De wetenschappers vonden een klein toestel uit dat dokters aan een smartphone moeten verbinden via de 3,5mm audio-aansluiting. Compatibele smartphones sturen energie naar het testtoestel via de audio-aansluiting, waarna de testresultaten in een app op de telefoon terecht komen. Zowel iPhones als (een groot aantal) Androidtoestellen zijn compatibel met de app en het testmachientje.
Minilabo
Het randapparaat zelf is iets groter dan een smartphone maar heeft alles aan boord om een bloedtest uit te voeren. Na een kleine prik wordt het bloed van een patiënt blootgesteld aan enkele reactieproducten. De nodige energie voor het uitvoeren van de reactie komt van de smartphone. De producten zelf zitten verwerkt in herlaadbare wegwerpcassettes.
[related_article id=”161563″]
Om de tests uit te voeren moeten dokters enkele eenvoudige handelingen uitvoeren op het toestel, dat eenvoudig in één hand past. De app op de smartphone leidt hulpverleners stap voor stap met de hulp van duidelijke pictogrammen doorheen het testproces. Voor de dokters onder ons: het ding voert een enzyme gekoppelde immunosorbent analyse (ELISA) uit. Na een kwartiertje verschijnen de testresultaten op de smartphone en weet de patiënt of hij/zij HIV-positief is of syfilis heeft.
Spotgoedkoop
Sia schat dat het testapparaat eens in productie zo’n 34 dollar zal kosten. Een waanzinnig koopje, aangezien het nodige labomateriaal voor een klassieke ELISA volgens de onderzoekersmeer dan 18.000 dollar kost. De uitvinding is dan ook vooral gericht op de derde wereld en specifiek Afrika, waar SOA’s met aids op kop lelijk huis houden. Zelfs in armere gebieden hebben hulpverleners meestal wel toegang tot een smartphone (of toch op z’n minst vaker dan tot een volledig uitgerust labo).
Enthousiasme
In proefproject in Rwanda is veelbelovend. Dokters en verplegers konden na een korte opleiding van een half uurtje aan de slag met het materiaal en 97 procent van de patiënten was enthousiast over de nieuwe testmethode. Vooral het feit dat ze niet langer dan een kwartiertje in angst moesten wachten op resultaten kon op veel bijval rekenen. De bevindingen van de wetenschappers werden gepubliceerd in Science Translational Medicine.
Als volgende stap wil het team onderzoekers het smartphone-accessoire beginnen produceren voor derdewereldlanden. Als daar aan de vraag voldaan wordt is het nut van een dergelijk toestel bij onze huisarts eveneens duidelijk. Ook bij ons zal menig man of vrouw blij zijn niet meer te moeten wachten op een (verlossend) telefoontje van het labo.
Fotocredit: Samiksha Nayak, Columbia Engineering