Populairste torrentwebsite ter wereld is offline
KickassTorrents was begin januari de populairste torrentwebsite ter wereld. Die eer ging sinds 2008 naar The Piratebay, maar nog voor die laatste eind vorig jaar offline werd gehaald, haalde KickassTorrents voor het eerst meer bezoekers dan zijn concurrent. Concreet gaat het om miljoenen unieke bezoekers per dag. Sinds gisteren is de website echter niet meer toegankelijk.
Domein afgepakt
Toen de politie de dataservers van de Piraatbaai in beslag nam, was dat groot nieuws omdat de website een monument is voor illegale downloaders. De blokkade van KickassTorrents raakt echter meer mensen. In tegenstelling tot The Piratebay blijven de servers van de website, die terug te vinden was op het Somalische domein kickass.so, onaangeraakt. Het domein zelf werd verbannen, zodat een computer geen ip-adres meer kan koppelen aan het domein. Volgens Torrentfreak werd het domein in beslag genomen door het .SO Registry, dat naar alle waarschijnlijkheid handelde na klachten over schending van de auteursrechten.
[related_article id=”160734″]
Tijdelijk
Effectief, maar naar alle waarschijnlijkheid niet permanent. Alles wat KickassTorrents nodig heeft om verder te doen is een nieuwe domeinnaam, en naar verluidt is de website al bezig met een verhuis naar Kickass.to. Illegaal downloaden aanpakken met DNS-censuur is in de praktijk nooit meer dan een tijdelijke pestmaatregel. Of de domeinen nu geblokkeerd worden door de DNS-servers van de internetproviders (zoals bij ons), dan wel volledig verwijderd worden van de DNS-lijst, omzeilen blijft eenvoudig.
En zo blijft het kat- en muisspel tussen websites die illegaal materiaal aanbieden en de beschermers van het auteursrecht voortduren, al kan er opgemerkt worden dat die laatsten nog niet bepaald concrete resultaten hebben geboekt. Zelfs The Piratebay, dat enkele weken geleden toch definitief verdwenen leek, staat vandaag gewoon terug online.
Update 10/02 16u20: Kickass.so komt in de nabije toekomst niet meer terug, maar Kickass.to werkt al wel terug. Een interessante vraag stelt zich: wie heeft het meeste tijd geïnvesteerd: de mensen die de site offline wilde halen, of de uitbaters die de site daarna terug online moesten zetten?