Nieuws

Naakte Venus onthult haar woeste landschap

Het landschap van de planeet Venus ziet er onder de wolken erg dramatisch uit. Dat blijkt uit een pas vrijgegeven afbeelding van een Amerikaans observatorium.

Venus ligt tussen onze planeet en Mercurius, en is zo de tweede planeet van de zon. Niet zo heel lang geleden waren de verwachtingen voor de omstandigheden op de planeet nog hoog gespannen. Onder het dichte wolkendek zou een tweede aarde schuilgaan, zo dachten astronomen. Venus ligt immers nog binnen de zogenaamde Goldilock-zone, waar theoretisch gezien vloeibaar water en dus leven zoals wij dat kennen kan bestaan.

Hel

De waarheid bleek iets minder rooskleurig. Een op hol geslagen broeikaseffect maakt van Venus een mooie illustratie van hoe de hel er zou uitzien. Een druk van 90 atmosfeer gecombineerd met zure regen en een temperatuur van ongeveer 465 graden Celsius zorgen er voor dat een karretje als Curiosity niet kan gedijen op het oppervlak. Informatie over de staat van Venus onder de wolken is dan ook schaars.

Onderzoekers van het National Radio Astronomy-observatorium in de VS besloten om onder de wolken van de planeet te kijken met de hulp van twee radiotelescopen. Radiogolven penetreren de dikke wolkenlaag waarna ze terug botsen op het oppervlak van Venus. Zo kunnen astronomen een foto nemen van de topologie van het landschap onder het wolkendek.

Kraters

Het resultaat is een foto die reeds in 2012 genomen werd maar nu pas met het grote publiek wordt gedeeld. Op de afbeelding kan je zelfs als leek duidelijk bergketens en plateaus onderscheiden. Het woeste landschap is verder bezaaid met vulkanen en kraters.

Van de zwarte band in het midden konden de onderzoekers geen goed beeld krijgen. De radiosignalen moeten immers goed worden teruggestuurd en opgevangen om vertaald te worden in een prent. Het landschap dat de radarfoto toont ligt in de lijn van de verwachtingen wat het oppervlak betreft, maar het beeld is niet enkel daarom belangrijk. Wetenschappers willen in de toekomst meerdere gelijkaardige foto’s nemen op zoek naar veranderingen. Kleine wijzigingen kunnen aantonen dat Venus nog geologisch actief is. Goed nieuws voor wie actieve vulkanen nog aan het lijstje met toeristische trekpleisters van Venus wil toevoegen.

nieuwsoppervlakradarruimtevaartvenusWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken