De 10 beste apps voor fotofanaten
Voor een heleboel mensen is hun smartphone hun standaard fototoestel geworden en het moet gezegd: veel modellen hebben vandaag een behoorlijke camera aan boord. Met deze apps geef je jouw foto’s net dat beetje meer.
1. Snapseed (gratis, Android en iOS)
Snapseed is meer dan een van de vele eendimensionele, tap-to-apply filtertjesapps. De foto-app komt uit de stal van Google en is gericht op fotografen die dieper willen gaan in het aanpassen van hun foto’s. Je kan Snapseed gebruiken om attributen als kleurenniveau’s, saturatie, helderheid, witbalans, contrast, en meer aan te passen. Daarnaast krijg je natuurlijk ook alle basics, zoals het rechtzetten en bijsnijden van foto’s en ook de nodige filters ontbreken niet. Snapseed maakt daarenboven ook gebruik van een interface die volledig draait rond gestures, wat het hele proces uiterst aangenaam maakt. Er zit weliswaar een zekere leercurve aan deze app, maar de moeite die je erin investeert is het zeker waard.
[related_article id=”160734″]
2. Autodesk Pixlr (gratis, Android en iOS)
Autodesk Pixlr (voorheen Pixlr Express) is een krachtige fotobewerkingsapp, met meer dan 600 effecten aan boord. Niet zo verassend; de app wordt gemaakt door Autodesk, het softwarebedrijf achter grafische powertools zoals AutoCAD. Pixlr beschikt over een uitstekende autofix-functie, een enorme collectie filters, randjes en overlays, en meer functies dan we hier willen opnoemen. Om echt een gevoel te krijgen van wat deze app allemaal in huis heeft, zal je’m gewoon moeten downloaden – voor de prijs hoef je het alvast niet te laten.
3. Hipstamatic (iOS, 0,89 + in-app-aankopen)
Hipstamatic is zo één van die apps met cult-status waar een hoop mensen het nut niet van in zien. Hij is niet gratis, voor veel content moet je nog eens bijbetalen, en je kan je gemaakte foto’s achteraf niet bewerken. Voor wie houdt van de esthetiek en happy accidents van de Kodak Instamatic-camera’s van weleer is deze app echter niet te versmaden. De interface ziet er prachtig uit en geeft je de keuze tussen lenzen en filmtypes die samen heel overtuigende en unieke retro-effecten opleveren. Geen zin in de investering? Probeer dan het gratis en socialere uitgebreide Oggl, een meer basic app van dezelfde makers.
4. Instagram (iOS, Android en Windows Phone, gratis)
Tja, Instagram moeten we waarschijnlijk niet meer voorstellen – de app kan in geen lijstje van essentiële foto-applicaties ontbreken. De app biedt weinig meer dan een kleine collectie filters en randjes om op je foto’s los te laten, maar is wel de toegangspoort tot een van de grootste en actiefste op beelden gebaseerde sociale platformen. Ook als je de katten- en modeminnende accounts buiten beschouwing laat, heeft Instagram een erg aangename en levendige community met een hoge verslavingsfactor.
5. Adobe Photoshop Touch (iOS en Android, 4,49 tot 8,99 euro)
Uiteraard heeft de koning van de beeldbewerkingssoftware ook de nodige mobiele apps. Photoshop Touch is, zoals de naam al doet vermoeden, de mobiele versie van de professionele fotosoftware. Niet onverwachts is dit een opvallend krachtige app, met een aantal tools die je nergens anders vindt: de magic wand, de healing brush, en kloon-borstels. De app ondersteunt ook het werken in lagen, net als in de desktopversie. Er is ook een gratis Adobe-app genaamd Photoshop Express, met minder functies, die ook voor Windows Phone bestaat.
6. Camera360 (gratis, Windows Phone)
Camera360 is een van de populairste alternatieve camera-apps voor Windows Phone. De focus ligt hier op het nemen van foto’s; de app heeft een aantal basisbewerkingsfeatures aan boord, maar is wat dat betreft niet van het kaliber van Snapseed of Pixlr. De app blinkt wél uit door z’n elegante, doordachte lay-out, en allerlei controls – manueel scherpstellen en belichten, verschillende camera-modi, dubbele belichting en filters – gecombineerd met een Photo Diary die je beelden op een handige manier sorteert en laat delen. Een aanrader als de ingebouwde camera-app je niet echt kan bekoren. Je vindt de app ook als Camera360 Ultimate voor iOS en Android, al zijn de features daar behoorlijk anders.
7. D3LTA (gratis, Android en iOS)
Zag je de laatste tijd op Instagram of andere sociale media ook al foto’s voorbijkomen die met geometrische vormen bewerkt waren tot hipsterkunstwerkjes? D3LTA is een van de beste apps om dat effect zelf te bereiken op jouw beelden. Je krijgt meer dan dertig geometrische filters die je op je foto’s kan loslaten, met vaak een erg artistieke uitkomst. Heb je de smaak te pakken en wil je meer features? Bekijk dan ook (het te betalen) Fragment eens voor Android en iOS).
8. ProShot (gratis trial, 2,49 euro, Windows Phone)
Ben je een stevige spiegelreflex gewoon, maar wil je onderweg je Windows-smartphone gebruiken om foto’s te nemen, dan zal je houden van ProShot. De app biedt bijna geen features om je foto’s te bewerken, maar legt zich volledig toe op het brengen van de fijnste, meest uitgebreide manuele controls naar je smartphonecamera. Verschillende uitgebalanceerde cameramodi en gedetailleerde controle over resolutie, ISO-waardes, witbalans, sluitertijd, focus, flits, en meer. Er zijn ook een aantal filters aan boord. Voor wie gewoon een vakantiekiekje wil schieten is deze app waarschijnlijk overkill, maar als je je foto’s echt serieus neemt, kan je waarschijnlijk al snel niet meer zonder.
9. Camera51 (Android, gratis)
Voor wie net niets kent van foto’s, maar toch wil eindigen met de mooist mogelijke beelden, schiet Camera51 te hulp. Veel smartphone-camera-apps regelen al allerlei zaken automatisch, zoals de focus en belichting, maar andere zaken zoals kadrering hangen volledig af van jouw al dan niet getrainde oog. Camera51’s interface analyseert wat je wil fotograferen en geeft je richtlijnen om dat op de best mogelijke manier in beeld te brengen – zelfs als je geen idee hebt waar je mee bezig bent.
10. Manual – Custom exposure camra (iOS, 1,99 euro)
Manual is net als ProShot een app die net wél gemaakt is voor wie iets kent van fotografie. Voor de release van iOS 8 liet Apple ontwikkelaars niet toe om alle mogelijke features van de iPhone-camera te gebruiken. Nu het bedrijf dat – eindelijk – wel heeft opengesteld, is Manual een van de eerste apps die gebruik maakt van het hele potentieel van de iPhone als fototoestel. ISO-waardes, sluitertijd, witbalans, en grids, gecombineerd met een frisse, duidelijke interface: hopelijk is deze app een voorsmaakje voor een nieuwe generatie camera-apps onder iOS 8.