Snowden: Spionnen richten pijlen op IT-medewerkers
Medewerkers van IT-departementen lopen in het vizier van spionagediensten. Dat zei klokkenluider Edward Snowden tijdens een videoconferentie op de Cebit-beurs in Duitsland.
Beeld: Deutsche Messe, Hannover
[related_article id=”158578″]
“Ze zoeken niet naar terroristen, ze zoeken niet naar slechteriken”, aldus de voormalige NSA-medewerker. “Ze willen gewoon de mensen hebben met toegang tot infrastructuur. Ze kijken naar service providers, ze kijken naar systeembeheerders, ze kijken naar systeemingenieurs.”
Snowden deed zijn uitspraken via een videoverbinding met Rusland, het land waar hij nog altijd verblijft. “We zien systematische aanvallen op de fundamenten van ons systeem en op de fundamenten van onze communicatie”, aldus de jonge Amerikaan. “Door de veiligheid van onze communicatie te ondermijnen, maken ze surveillance mogelijk.”
Toegang tot private gegevens
Zeker de aanwezigen op een beurs als CeBit moeten zich aangesproken voelen, zegt de klokkenluider. Niet omdat ze verdacht worden van enig kwaad, maar omdat ze toegang hebben tot infrastructuur en private gegevens van mensen. “Dat zijn de dingen die ze willen”, zegt Snowden. “En het is belangrijk dat we allemaal samenspannen en dat vermijden.”
Door het compromitteren van de online veiligheid en privacy, maken spionnen het leven voor burgers niet veiliger, maar net gevaarlijker, waarschuwt Snowden ook. “Niet alleen onze eigen veiligheidsdiensten worden er beter van. Ook buitenlandse vijanden kunnen dan net hetzelfde doen. Dit is een kritiek punt wanneer we het over veiligheid hebben: er bestaat geen gouden sleutel die alleen de goeden de communicatie van de terroristen laat lezen.”
Chantage
Snowden is niet de eerste die IT-personeel waarschuwt, hoewel het dan meestal gaat over recrutering door buitenlandse spionagediensten. De Britse geheime dienst MI5 liet vorig jaar al weten dat IT-mensen actief gerecruteerd worden door buitenlandse spionagediensten om persoonlijke gegevens en bedrijfsgeheimen te stelen en zelfs malware te installeren. Soms gebeurt dat door ze in de val te lokken en te chanteren.
De beste manier om de privacy te beschermen is via technologie, meent Snowden. Dat blijft immers een constante kracht over landsgrenzen en politieke ideologieën heen. “Dat betekent ‘end-to-end’-encryptie, we moeten communicatie beschermen terwijl het onderweg is, de eindpunten beter beschermen en hierover transparant zijn tegen de gebruikers.”