De 15 game changers van deze eeuw
Gemiddeld elk jaar is er wel één trend, technologie of onderneming die onze manier van zaken doen grondig heeft veranderd. Wij gingen op zoek naar de game changers van de 21ste eeuw, en bespreken hun impact. Dit alles naar aanleiding van 15 jaar Smart Business.
1. Apple
Alfabetisch strategisch geplaatst maar ook in volgorde van belangrijkheid had dit bedrijf hoog gescoord. Ook na de dood van visionair Steve Jobs blijft het hipste bedrijf van Cupertino de eindgebruiker tonen wat die eigenlijk wil.
Ook Apple heeft de bal wel eens misgeslagen, en de iPad blijkt niet snel genoeg stuk te gaan om de verkoop te blijven aanzwengelen. Maar de hele trend van consumentengedreven technologiegebruik kan Steve Jobs en de zijnen niet genoeg bedanken.
2. Cloud computing
Net de lulligste naam die Gartner ooit bedacht, blijkt de uitverkoren term voor de belangrijkste trend van deze eeuw. Alles wordt tegenwoordig vanuit de cloud aangeboden: van eenvoudige opslagdiensten tot volledige ERP-suites, besturingssystemen en ontwikkelplatforms.
Toch was het aanbieden van software als dienst lang niet zo vernieuwend als men halverwege het eerste decennium dacht. Reeds op het einde van de vorige eeuw bood Sun Microsystems opslagcapaciteit en rekenkracht aan als een dienst waarop u zich kon abonneren. Helaas waren de bedrijven (afgeschrikt door de hoge prijzen) daar toen nog lang niet klaar voor.
3. Google
Welk overzicht van technologie in de 21ste eeuw kan aan Google voorbij? Het bedrijf dat begon als superieure zoekmotor reeg de technologische vernieuwingen aan elkaar: Gmail, Google Docs, Google Maps, Streetview, … Het zijn maar enkele voorbeelden van technologie die zich moeiteloos een weg naar onze vaste en mobiele toestellen heeft gebaand. Zelfs de occasionele misser – Google Glass, iemand? – doet geen afbreuk aan de iconische status die dit bedrijf heeft bereikt, en aan hun bijdrage tot de trend van de eeuw, cloud computing.
4. Wifi
Vele technologieën hebben bijgedragen aan de doorbraak van mobiele technologie: miniaturisatie van processors, HTML5, Java, … Maar wifi is wellicht de grootste bijdrage geweest aan het loskoppelen van toestel en werkplek. Niet alleen onderweg, maar ook binnen de bedrijfsmuren kan de werknemer nu overal op het netwerk en het internet. Zo draagt wifi ook goeddeels bij tot die andere trend van de voorbije jaren – Het Nieuwe Werken.
5. Big data
Even hebben we getwijfeld om deze trend toe te voegen als game changer. Maar als symbool van de steeds toenemende hoeveelheid beschikbare gegevens enerzijds en van het besef wat hiermee kan worden bereikt aan inzicht en nieuwe bedrijfsmodellen, konden we big data toch niet negeren.
6. Green IT
Tegenwoordig horen we er bijna niets meer over maar toch is dit een ingrijpende trend geweest. Onder het mom van aandacht voor het milieu kwam een nieuwe prioriteit de datacenters en serverkamers binnengeslopen.
Steeds sneller en krachtiger maakte plaats voor steeds efficiënter en zuiniger. Onder het mom van milieubewust handelen werd vooral energie-efficiëntie nagestreefd. Want met het zo uitgespaarde geld kon al snel nog een nieuw datacenter worden gebouwd. Intussen noemt men dit allang niet meer groen maar gewoon: gezond verstand.
7. Malware: steeds persoonlijker, steeds gevaarlijker
Ook de "bad (and ugly) boys" zijn de voorbije vijftien jaar enorm geëvolueerd. In het begin van de eeuw waren de amateur-virusbouwers nog in de meerderheid, en werd slechts occasioneel geld verdiend met malware.
Tegenwoordig heeft het vrijblijvende van malware plaatsgemaakt voor economische belangen en ronduit vijandige aanvallen vanwege andere staten of terroristische organisaties. De malware wordt ook steeds complexer, gaat gepaard met social engineering, en wordt vaak op maat van één specifiek doelwit gemaakt. Gecombineerd met het "internet of things" mogen we gerust stellen dat we ook hier nog maar aan het begin van een nieuw (en helaas onheilspellend) tijdperk staan.
8. Microsoft: de eeuwige volger
Heeft Microsoft de voorbije 15 jaar revolutionaire technologie onthuld? We dachten het niet. Toch mag ook de reus uit Redmond niet ontbreken wegens zijn onaflatende ijver om nieuwe technologie te vereenvoudigen, te integreren (liefst in de eigen Microsoft-omgeving) en te democratiseren.
Dat gebeurde met de browser, dat gebeurde met ERP en BI, dat gebeurt nu met de cloud, en dat zal ongetwijfeld ook met de mobiele toestellen gebeuren.
9. Sociale media
We hadden hier ook Facebook kunnen kiezen natuurlijk, en de verleiding was groot. Maar sociale media zijn meer dan Facebook alleen en Facebook heeft een minder grote rol gespeeld in het bedrijfsleven dan pakweg Apple of Google.
Maar dat sociale netwerken het bedrijfsleven voorgoed hebben veranderd, staat buiten kijf. Van recrutering tot ontslag: in elke stap van de carrière spelen sociale media een rol. Marketing zal nooit meer hetzelfde zijn, en ook als (in)direct verkoopsmodel zijn de sociale media niet meer weg te denken. Een dikke "like" voor de sociale media dus!
10. Internet of things/machine-to-machine
Misschien wel de minst zichtbare trend, die niettemin jaar na jaar een belangrijkere rol speelt, zowel voor leveranciers als voor de klant. Steeds meer gebruiks- en andere voorwerpen krijgen intelligentie ingebouwd en sensoren, zodat ze zelf kunnen ingrijpen wanneer nodig. En ze worden steeds meer verbonden via het internet, zodat ze ook met elkaar en – als het echt moet – ook met u kunnen communiceren.
11. Dansende olifanten
Nog voor de eeuwwisseling leerde Lou Gerstner "olifant" IBM dansen en zijn businessmodel totaal omtoveren. Intussen hebben zowel IBM als concurrenten HP en – in mindere mate – Dell, SAP en EMC zichzelf al een aantal keren heruitgevonden. Daarnaast groeiden er ook enkele jonge olifanten op, zoals VMware, Citrix en Salesforce.com.
12. E-commerce
Het lijkt vanzelfsprekend dat we vandaag bijna al onze kerstinkopen doen via het internet, en onze reizen boeken zonder ooit nog een reisbureau binnen te stappen. Maar 15 jaar geleden spraken we vooral over de vele mislukkingen. Nu zijn er nog enkele overlevenden van die eerste golf maar ook, en vooral, online verlengstukken van de traditionele spelers.
13. Open source
Net als virtualisatie is open source een belangrijk wapen gebleken in het beperken van het IT-budget. Maar tegelijk beseften zowel de gebruikers als de leveranciers dat open source ook een bron van innovatie kan zijn, waarin iedereen meewerkt aan het verbeteren van de software en dus ook iedereen daar baat bij heeft.
Intussen is open source software overal, van Apache over Linux tot Hadoop en onze nationale trots Drupal.
14. Oracle
In 2000 incontournable als grootste databaseleverancier, in 2015 even incontournable als één der grootste softwarebouwers en – last but not least – eigenaar van Java. Gezien het grote aantal Java-gebaseerde programma"s kan hun belang eigenlijk niet overschat worden.
15. Virtualisatie
Heeft een grote rol gespeeld in de doorbraak van cloud en van Green IT maar verdient ook een vermelding op zich. Want zonder virtualisatie waren duizenden CIO"s vroeg of laat ontslagen omdat ze er niet in slaagden meer te doen met minder zoals hun bazen jaar na jaar verlangden.