Nieuws

10 tips voor een slimmer huis met IFTTT

Met IFTTT kan je ervoor zorgen dat al je verbonden toestellen en mogelijkheden met elkaar samenwerken, om je huis écht slim te maken.

Het Internet der Dingen zal alleen maar groeien, maar bestaat vandaag al uit een heleboel interessante toepassingen. Met IFTTT kan je ervoor zorgen dat al die toestellen en mogelijkheden ook samenwerken, om je huis écht slim te maken.

1. Fitnessbandjes

Als je je ooit een tracking-armbandje hebt aangeschaft bij Fitbit, Misfit of een andere producent, dan kan je ook die inzetten in het automatiseren van je leven. Zo kan je bijvoorbeeld je slaappatroon automatisch neerpennen in een spreadsheet of een notificatie krijgen als je je dagelijkse bewegingsdoel nog niet hebt gehaald.

[related_article id=”215293″]

Je kan de bandjes echter ook inzetten om andere slimme thuistoepassingen te bedienen: wat dacht je van de lichten die aangaan op het moment dat je tracker detecteert dat je wakker wordt? IFTTT heeft kanalen voor verschillende fabrikanten waarop je inspiratie vindt voor interessante interacties.

2. Android Wear

Ben je nog enthousiaster op de wearables-kar gesprongen en heb je een smartwatch met Android Wear? Dan kan je ook dat toestel flink wat nuttiger maken met IFTTT. Omdat de meeste connected devices voor je huis normaal communiceren met je smartphone, kan je een heleboel meldingen en eenvoudige controls ook via je smartwatch laten verlopen.

IFTTT werkt op Android Wear met de eenvoudigste trigger ooit: tikken op een digitale knop. Aan die ene tik kan je vervolgens alles verbinden, van het versturen van een geprogrammeerd standaardberichtje tot het aan- en uitschakelen van je slimme lampen of thermostaat.

3. Verwittig je huisgenoten

Wie niet alleen woont, heeft waarschijnlijk al vervelende of gênante situaties meegemaakt met z’n huisgenoten – van aangebakken eten en gemiste afspraken tot bepaalde ongewenste beelden op je netvlies – die vermeden hadden kunnen worden als de andere bewoners hadden geweten wanneer jij thuis zou zijn of omgekeerd.

Met het locatie-kanaal van je smartphone kan je met IFTTT (Android, iOS) een automatische melding laten verzenden naar je gezinsleden of huisgenoten als je op een bepaalde locatie bent of als je een bepaalde zone verlaat. Minder ingrijpend op je privacy dan apps die je gps-signaal tracken, en bij een minimum aan vertrouwen even nuttig. Dit lijkt een kleinigheid, maar het kan echt een verschil maken in je dagelijkse planning.

4. Automatiseer alles

Een van de meest betaalbare en multifunctionele manieren om je huis te automatiseren is het gebruiken van slimme plugs voor een stopcontact. Daarmee kan je eender welk elektronisch toestel dat je in dat stopcontact steekt aan- en uitschakelen met een app, en dus ook automatiseren met IFTTT als de plug daar een kanaal voor heeft.

Een aantal gekende opties, zoals Samsung SmartThings, zijn hier helaas nog niet verkrijgbaar. Wel te koop in Europese versie is de WeMo Switch van Belkin, met optionele bewegingssensor, die ook met IFTTT te bedienen is.

Lampen aan- en uitschakelen, de koffiemachine laten aanspringen als de bewegingssensor detecteert dat je uit je bed komt, als je slimme armband detecteert dat je wakker bent, of gewoon op het uur waarop je elke ochtend opstaat, de kerstverlichting aansteken op gezette tijden of de tv automatisch laten uitschakelen als je kinderen (of jijzelf) dringend moeten gaan slapen – het zijn maar een paar mogelijkheden.

5. Spionage voor beginners

Heb je nog een oude iPhone of iPad liggen die je niet meer gebruikt, of een Androidtoestel? Dan kan je Manything downloaden, een gratis app waarmee je dat toestel omtovert tot een bewakingscamera in je huis. Download de app, plaats het toestel ergens met een goed overzicht (en een stroombron), en je kan je huis bespioneren.

Omdat Manything is onderverdeeld in gratis en betalende tiers. Eén camera en 12 uur aan cloudopslag zal gratis blijven; voor meer toestellen en meer ruimte betaal je bij.

Uiteraard is Manything geïntegreerd met IFTTT: daarmee kan je de camera verbinden met – alweer – jouw locatie, laten opnemen volgens een geprogrammeerd schema, hem bedienen met Siri en met sms’jes, hem verbinden met je slimme lampen of thermostaat, of dankzij de ingebouwde bewegingsdetectie-algoritmes van de app tracken wie (je huisdier telt ook) er wanneer je huis binnen- en buitengaat.

6. Tem je ringtone

Je merkt waarschijnlijk al dat het locatiekanaal van je smartphone één van de meest praktische parameters is bij het automatiseren van je dagelijkse leven. Een handigheidje dat je daarbij kan inzetten is het markeren van je huis en je werk. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je Android-telefoon zichzelf op trilstand zet als je op je werk aankomt, zodat er geen ongepaste luide ringtones door je bureau galmen, en het volume weer op maximum draait als je buiten rondloopt.

Je kan je toestel bijvoorbeeld ook aanleren om je een notificatie te sturen als je je huis verlaat, om je eraan te doen denken je wifi uit te schakelen. Nog een laatste idee: gebruik het tijds- en niet het locatiekanaal, en je kan je telefoon automatisch laten zwijgen als je gaat slapen.

7. Wifi-waarschuwing

[related_article id=”220938″]

De wifi-verbinding van je telefoon laten aanstaan terwijl er geen bruikbaar netwerk in de buurt is, is belastend voor je batterij. Het is echter makkelijk om te vergeten de wifi-optie uit te schakelen als je je huis uitstapt, en het is al even makkelijk om te vergeten de optie weer aan te zetten als je op kantoor aankomt of terug thuis bent – waardoor je stomweg je mobiele data opsoupeert.

Om dit te vermijden kan je je toestel aanleren om je een notificatie te sturen als je je huis of kantoor verlaat, om je eraan te doen denken je wifi uit te schakelen, en omgekeerd om hem weer aan te zetten als je op een van beide locaties arriveert. Android-gebruikers kunnen hierbij nog een stapje verder gaan: IFTTT kan je toegang verschaffen tot de wifi-instellingen van je toestel, waardoor je toestel zelf wifi aan en uit zet.

8. Liever licht

Ook de gekende slimme Hue-lampen van Philips hebben een eigen IFTTT-kanaal waarmee je de mogelijkheden van de eigen app nog verder kan uitbreiden. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de lichten zichzelf aanzetten als je jouw straat indraait, of als je wakker wordt.

Het kan echter ook wat minder praktisch: koppel bijvoorbeeld het weerbericht aan het Hue-kanaal en laat je lampen een wat vrolijkere, warme kleur geven op een bewolkte, grijze dag – of net blauw worden als er regen voorspeld wordt, zodat je meteen als je uit bed stapt weet waar je aan toe bent. Of laat je lampen even flitsen als je een e-mail ontvangt van een belangrijk adres, of getagd wordt in een Facebookfoto.

9. Dagplanning

Ben je een freelancer, of wil je gewoon een beter zicht krijgen op je dagelijkse bewegingen? Maak dan verschillende recepten aan voor de locaties waar je je het vaakst bevindt – werkplek(ken), vaste klanten, thuis, je sportclub, je stamcafé – en koppel die aan een Google-spreadsheet of kalender. Zo houdt IFTTT bij wanneer je deze zones betreedt en weer verlaat.

Dit recept is ook erg handig voor wie géén slimme thermostaat heeft, maar wel een programmeerbare. Als je het komen en gaan van al je gezinsleden op deze manier opvolgt, zou je wel eens tot onverwachte conclusies kunnen komen over wie er wanneer net thuis is. Kan je beide voorgaande scenario’s ook oplossen door iedereen een tijdje zelf een spreadsheet te laten bijhouden? Ja hoor. Maar dan wordt het gegarandeerd vergeten en op deze manier hoef je er geen enkele moeite voor te doen.

10. Slimmer verwarmen

[related_article id=”222764″]

Minder verbruiken en bedienen op afstand met je smartphone: er valt wat te zeggen voor slimme thermostaten. De meeste van deze moderne warmteregelaars kun je echter ook écht automatiseren dankzij IFTTT: zowel de Nest als de Honeywell evohome beschikken over een eigen kanaal, net als Netatmo, Somfy en Tado.

Ook hier is het locatiekanaal weer erg praktisch: je kan bijvoorbeeld je verwarming laten aanspringen als je in een bepaalde straal van je woning komt en laten uitzetten als je een bepaalde afstand overschrijdt, of de verwarming gelijk laten lopen met het op- of ondergaan van de zon. Dankzij IFTTT kan je je verwarming ook aan allerlei andere slimme toepassingen koppelen.

automatiseringclickxdomoticahelphuisifttttip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken