Nieuws

Slimme bril leert mensen vlot praten

Onderzoekers ontwikkelden een applicatie voor Google Glass die onzekere sprekers helpt om een juist volume en tempo te bewaren. De software kan je gratis downloaden.

Veel mensen spreken niet graag voor een groot publiek. Wanneer ze het dan toch eens moeten doen, is het hele gebeuren onnatuurlijk en al te vaak moeilijk te verstaan. Wie geen kaas gegeten heeft van spreken voor een groot publiek, en zich bovendien niet goed in z’n vel voelt, gaat al gauw te snel, te traag, te luid of te zacht praten. De spreektoon onder controle houden zonder al te veel afleiding en vooral, zonder dat één of andere coach je nog onzekerder maakt, dat valt in het domein van de wearable.

Google Glass

Dat vinden onderzoekers van de Universiteit van Rochester in de VS toch. Wetenschappers van het departement dat zich focust op de interactie tussen computer en mens komen aandraven met een gebruikersinterface speciaal ontwikkeld voor slimme brillen zoals de Google Glass. Rhema, het het systeem, wat Grieks is voor ‘uiting’.

Rhema moet de cadans en het volume van de spreker in kwestie sturen, zonder dat hij of zij te sterk is afgeleid door het systeem. “De uitdaging is om sprekers te informeren over hun prestaties zonder hen af te leiden van de hun speech”, aldus professor Ehsan Hoque. “Een te grote afleiding zorgt voor onnatuurlijk gedrag, zoals kort stotteren of een gênante pauze.”

Kleurtjes of woorden

Een slimme bril met Rhema luistert naar de spreker in kwestie met de hulp van een microfoon. Opgenomen geluid wordt in realtime naar een server gestuurd waar een softwarematige analyse van volume en temp gebeurt. Vervolgens gaat het resultaat terug naar de spreker als feedback. Voor die feedback dachten de onderzoekers eerst aan een systeem met kleuren en grafieken. Een test met dertig proefpersonen wees echter uit dat het sporadisch tonen van woorden het beste resultaat oplevert.

Iedere twintig seconden krijgt een spreker met enkele woorden gedurende een paar seconden feedback over zijn prestatie. De bril zal hem aanmanen om sneller, trager, luider of stiller te praten. Is er niets slecht, dan verschijnt er ook niets op de bril. Professor Hoque kreeg zelf vaak het verwijt te stil te spreken, en hoewel hij moeilijk als objectief subject gezien kan worden claimt hij alvast dat Rhema voor hem goed werkt. “Rhema herinnerde mij er aan om luid genoeg te praten.” De professor heeft naar eigen zeggen intussen minder nood aan een slimme bril, omdat hij met het systeem zelf bewuster is geworden van zijn volume.

Het team uit Rochester ziet hun software niet enkel als een hulpmiddel voor publieke sprekers. Volgens hen kan de bril ook een houvast bieden voor mensen die moeite hebben met sociale situaties, zoals bijvoorbeeld personen met autisme.

Zelf testen

De software, die zich momenteel nog in een alpha-stadium bevindt, is gratis te downloaden via de website van de universiteit. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit vier versies. De eerste geeft twee grafieken weer, één met volume en één met tempo. De twee anderen werken met groene en rode blokjes. Blokken voor volume en tempo kleuren respectievelijk groen wanneer de spreker goed bezig is. Het laatste stukje software werkt met woorden om te twintig seconden, en werkt volgens de voorlopige resultaten het best.

Om de Rhema uit te testen heb je Google Glass nodig, wat het aantal proefkonijnen drastisch naar beneden haalt. De server waarop de spraakanalyse wordt uitgevoerd moet je zelf voorzien, maar de software daarvoor draait op iedere Windowsmachine.

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste innovaties op het gebied van wetenschap en techniek? Schrijf je dan nu in op onze gloednieuwe wetenschapsnieuwsbrief en ontvang de interessantste nieuwtjes elke vrijdag in je mailbox.

google glassnieuwsonderzoekthemawearableWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken