9 slimme trucs met NFC-tags en een smartphone
De NFC tag: niet dikker dan een stukje papier maar zo veelzijdig. Ze laten je telefoon (met ingebouwde NFC-chip) doen wat je wil, waar en wanneer je wil, zonder dat je vingers het scherm moeten aanraken. Ik selecteer negen leuke tips.
1. NFC Tools & Tasks
NFC Tools en NFC Tasks zijn twee gratis Androidapps die hand in hand gaan. De ene gebruik je om tags vol te schrijven, de andere leest ze. Gebruik is zo eenvoudig als NFC Tools openen, uit de zee van mogelijkheden kiezen, en een tag beschrijven. Wanneer je de tag daarna tegen je toestel houdt, doet NFC Tags de rest. Met de apps kan je zowat alles naar een tag schrijven, niet alleen instructies maar ook tekst of contactgegevens. NFC-visitekaartjes met je contactinfo in verwerkt worden plots erg eenvoudig. De app werkt op alle tags, van goedkope stickers die je per 50 online koopt tot gadgets met NFC in verwerkt.
[related_article id=”160734″]
2. InstaWifi
InstaWifi schrijft de inloggegevens van je draadloos netwerk naar een tag. Ideaal voor wanneer je vrienden of familie ontvangt maar geen zin hebt om je ingewikkelde wachtwoord tot vervelens toe te dicteren. Scan de tag met je telefoon en het toestel verbindt automatisch met het netwerk. Om de tag correct te interpreteren moet InstaWifi al wel geïnstalleerd staan op je telefoon. De techniek biedt een extra laag veiligheid. Je bezoekers komen je wifiwachtwoord immers niet te weten wanneer ze verbinden via de tag. En voor internetdieven hoef je al evenmin te vrezen: een tag werkt pas wanneer je er een smartphone tegen houdt: om zo toegang tot je netwerk te krijgen zal je dief dus al in je huis moeten zijn.
3. Trigger
Trigger is een variant op NFC Tools & Tasks. Met deze app maak je complexe acties voor je telefoon die aan voorwaarden gebonden zijn. Zo kan je een tag op je nachtkastje plaatsen die bij een aanraking na 11u ’s avonds je telefoon in vliegtuigmodus schakelt. Een tweede aanraking schakelt vliegtuigmodus terug uit, maar enkel als ze na 7u ’s ochtends gebeurt. Trigger werkt niet alleen met NFC, ook geofencing (locatie), het verbonden wifinetwerk, batterijniveau en meer kunnen als trigger dienen. Zelfs een combinatie is mogelijk. Met de gratis versie kan je al heel wat, maar er bestaat ook een betalende variant die je eerst zeven dagen vrijblijvend kan testen.
4. Lockitron
Lockitron is niet gratis (179 dollar). Gelukkig maar: van hardware die het slot op je voordeur vervangt verwacht je wel wat kwaliteit, en dat mag een centje kosten. Lockitron is een domoticasysteem voor je deur. Je kan er je huis mee ontgrendelen via bluetooth, wifi, en natuurlijk NFC. Met de juiste sticker naast je deur wandel je zonder moeite je huis binnen. De sticker wordt meegeleverd bij het pakket en werkt via de bijhorende app op je telefoon zodat het geheel helemaal veilig moet zijn. De makers claimen een beveiligingsniveau dat vergelijkbaar is met dat van een bank-app. Bovendien kan je er van uit gaan dat de meeste dieven zijn gewapend met een schroevendraaier, en niet zozeer met de IT-skills om je deur te openen met de hulp van een NFC-tag en wifi.
5. Rick Astley
Never gonna give you up, never gonna let you down. Het zijn de tonen van Rick Astley’s gelijknamige hit, die op het internet een tweede leven kent dankzij het "Rickrollen". Rickrollen is de praktijk waarbij een link naar de youtubeclip van Astley’s legendarische nummer vermomd is als iets anders, met de intentie om je per ongeluk het nummer te doen openen. De kans dat je het al meemaakte is groot. Goed nieuws indien je zelf eens wil Rickrollen op een originele manier: Android zal automatisch iedere url op een NFC-tag openen zonder toestemming. Vermom dus een tag als iets nuttig, zoals een InstaWifi-sticker, en plaats er een url op met bijvoorbeeld NFC-tools. Als je echt wil kan je natuurlijk ook een nuttige url op de tag schrijven, zoals de link naar je website.
6. NFC Alarm Clock
Moeite met opstaan? Dankzij Puzzle Alarm Clock moet je wel. De app gebruikt een NFC-tag als manier om het alarm uit te schakelen. Je telefoon zal een tag enkel registeren wanneer je die er echt tegen houdt. Bij grote toestellen moet je zelfs weten waar de sensor zit, zodat je die dicht genoeg bij de tag kan brengen. Beeld je dus een alarm in dat je enkel kan uitschakelen met de juiste NFC-tag. Stel je verder voor dat die tag zich in de badkamer bevindt. Lang zal je niet in je bed blijven liggen.
7. NFC-lichtschakelaar
Philips Hue-lampen zijn de oplossing voor iedereen die hoogtechnologisch wil gaan met z’n verlichting. De dingen zijn te besturen via je wifinetwerk en Philips gaf de programmeercode vrij, zodat er heel wat apps voor de lampen bestaan. Eén daarvan is NFC for Hue. Die app, waarvan een gratis demoversie bestaat, tovert NFC-tags om in lichtschakelaars. Je kan er verschillende scènes en kleurenpaletten aan koppelen, of gewoon een tag in je slaapkamer of naast de voordeur plaatsen waarmee alle lichten uit gaan. De app zelf is gratis voor één tag maar kost geld als je er meerdere wil gebruiken. Een starterskit van de lampen kost je net iets meer.
8. Pizzatimer
Je zit ’s avonds voor de televisie een spannende film te kijken wanneer je maag begint te grollen. Tijd voor een pizza in de oven dus. Een spannende vechtscene en een half uur later gaat je rookalarm af en is de pizza verleden tijd. Enkele NFC-tags in je keuken verhelpen dat euvel. Met onder andere Trigger kan je een tag maken die een timer activeert: 12 minuten voor de pizza, 2 minuten voor het ei, drie kwartier voor de ovenschotel. Enkele tags voor de meestvoorkomende gerechten maken je het leven eenvoudiger. Gewoon je telefoon tegen de juiste tag houden, en 12 minuten later gaat het alarm af en je pizza is gereed!
9. NFC Touch Timer Alert
Deze eerder obscure app heeft op het moment van dit schrijven nog maar nauwelijks volging, maar toch is hij erg handig, bijvoorbeeld voor wie op regelmatige basis medicijnen moet innemen. Met NFC Touch Timer Alert plak je een tag op je pillendoosje die je dan scant telkens wanneer je er eentje uitneemt. Een vaste tijdsperiode later gaat er een alarm af indien je de tag niet opnieuw gescand hebt. Een ideale geheugensteun!