Flinterdunne MacBook is een ramp om te herstellen
De nieuwe MacBook van Apple is een knap staaltje techniek: flinterdun, vederlicht, met hoge resolutiescherm. We weten allemaal dat dunnere toestellen sowieso moeilijker zelf te herstellen zijn, maar deze keer heeft Apple het iedereen nog moeilijker gemaakt.
In een poging om de laptop volledig uit elkaar te halen, stoot iFixit op behoorlijk wat problemen. Het begint al bij het gebruik van pentalobe schoefjes die fraudegevoelig zijn. Daarbij komt dat de interne kabels volledig gerouteerd zijn, wat verdere verkenning binnenin het toestel bijzonder lastig maakt.
[related_article id=”158256″]
De processor, RAM en flashgeheugen zitten allemaal vast gesoldeerd op een klein moederbordje, wat het moeilijk maakt om eruit te halen. De batterij is volledig vast gelijmd aan de onderkant van de behuizing. Bovendien is er geen marge tussen het aluminium chassis en de batterij, wat geen ruimte laat voor fouten. De batterij vervangen is bijzonder lastig en tijdrovend, met het risico op potentiële schade tijdens het verwijderen.
De enige poort op de MacBook, USB-C, wordt op zijn plaats gehouden door een drievin schroevendraaier. Zoals verwacht is het opnieuw een speciaal type van schroevendraaier, dus moet je daar ook opnieuw in investeren. De poort is ook verborgen onder de scharnieren van het scherm, wat het moeilijk maakt om te vervangen. De keuze van Apple om maar een poort te voorzien zou wel eens dramatisch kunnen uitpakken, want wanneer een poort niet meer werkt, moet je hem laten herstellen.
“Omdat er maar een poort is, zal die veel meer worden gebruikt dan een klassieke laptop met verschillende aansluitingen. We kunnen echt niet begrijpen waarom Apple geen tweede USB-C poort heeft voorzien. We verwachten heel veel problemen op korte en middellange termijn”, aldus iFixit.
In totaal krijgt de MacBook een logische 1/10 score van iFixit. Blijf er met je vingers vanaf en probeer de flinterdunne laptop vooral niet zelf te maken.
iFixit heeft ineens ook de nieuwe MacBook Pro uit elkaar gehaald, en die doet het niet veel beter. Hij krijgt ook een magere 1/10 score. Enkel de MacBook Air scoort nog relatief goed met een 4/10. Het lijkt ons alvast duidelijk dat Apple niet wil dat je zelf hun toestellen herstelt.