Russische hackergroep viseert overheden en militaire basissen
Een groep van Russische hackers heeft de afgelopen maanden een lek misbruikt in twee populaire softwarepakketten: Adobe Flash en Microsoft Windows. Hiermee probeert het informatie te vergaren van andere overheden, althans dat rapporteert FireEye, een bekend securitybedrijf in de Verenigde Staten.
FireEye zei in oktober vorig jaar al dat een groep hackers, genaamd APT28, actief op zoek is naar informatie rond overheden, militaire basissen en security organisaties. Het doet dat bij de Verenigde Staten, maar ook bij andere diplomatische doelwitten, om de Russische overheid van belangrijke informatie te voorzien.
[related_article id=”160534″]
Adobe heeft ondertussen al een patch gelanceerd dat het lek moet dichten, terwijl Microsoft actief bezig is om ook zo snel mogelijk een oplossing aan te bieden. De onmiddellijke oplossing van Adobe was belangrijk, die van Windows is iets minder kritisch. Daar is namelijk nog ‘extra hulp’ voor nodig om echt binnen te breken via het lek, zegt Reuters.
Cyberveiligheid is een topprioriteit over de hele wereld. Dat komt voornamelijk doordat er een aantal zware aanvallen gebeurd zijn op overheden en grote bedrijven de afgelopen jaren. Een vernietigende hack bij Sony Entertainment in November zorgde voor een digitaal bloedbad met de onthulling van geheimen, financiële data en nieuwe projecten. Sommigen, inclusief de FBI, legden toen de schuld bij Noord Koreaanse overheid.
APT28 bestaat al sinds 2007 en heeft vermoedelijk een overheidssponsor in Moskou, zegt FireEye. Andere beveiligingsfirma’s leggen een link tussen APT28 en de hack in de US State Department, waar er een poging werd ondernomen om het reisschema van President Barack Obama te bemachtigen.