Nieuws

Beheerplatform voor mobile apps in het bedrijf

Meer en meer hardware gaat mobiel in bedrijven, software volgt onder de vorm van mobile apps. Steeds meer bedrijven overwegen een platform om dit in goede banen te leiden.

Meer en meer hardware gaat mobiel in bedrijven, software volgt onder de vorm van mobile apps. Steeds meer bedrijven overwegen een platform om dit in goede banen te leiden. Mobile Enterprise Application Platforms of MEAP’s, een van de opkomende IT-markten, moeten hiervoor zorgen.

Tablets, smartphones en mobile apps. Bedrijven en hun werknemers worden alsmaar mobieler, en IT-afdelingen moeten hier rekening mee houden. Een recente trend in dit kader zijn de zogenaamde mobile device management-oplossingen van partijen als Mobile Iron, Airwatch (VMware) en Citrix, die mobiele toestellen, en hun content, moeten beheren en beveiligen.

Maar mobiliteit stopt niet met de toestellen, ook de apps zijn van tel. “Wij ontwikkelen in onze organisatie al sinds 15 jaar voor mobiele toestellen, maar pas sinds één of twee jaar gaat het echt hard. We moesten een manier vinden om al die mobiele applicaties op een uniforme manier naar de businessafdelingen te brengen”, vertelt Claude Pierre, CIO bij GDF Suez.

Met de doorbraak van zakelijke mobiele apps komen een resem IT-uitdagingen aan de oppervlakte: de complexiteit van het ontwikkelen voor diverse platformen en toestellen, beveiligde integratie met achterliggende bedrijfssystemen en de distributie en controle van apps binnen een organisatie. 

Een nieuwe golf van beheerplatformen, Mobile Enterprise Application Platforms of MEAP’s, zorgt hiervoor. “Ze maken het voor IT-afdelingen makkelijker om andere afdelingen te bedienen in hun vraag naar mobile apps”, vertelt Jan Vermeesch, marketing & business development manager bij Movilizer, een platform waar ook GDF gebruik van maakt.

Regel van drie

De markt voor MEAP is jong, maar groeit snel. Er zijn bestaande spelers als SAP en IBM, maar ook relatief nieuwe namen zoals Antenna, FeedHenry en Movilizer. Sommigen richten zich vooral op consumer apps en de front-end. Anderen op bedrijfssystemen en backend-integratie, zoals Movilizer, dat zich specialiseert in integratie met onder meer SAP-systemen.

Veel partijen voelen zich geroepen om toe te treden tot deze markt. “Er zijn ook een aantal basisvoorwaarden, opgelegd door onderzoeksbureaus als Gartner”, benadrukt Vermeesch. Een MEAP moet zowel drie of meer mobiele apps, minstens drie besturingssystemen (Android, iOS, Windows,…) én minstens drie back-endsystemen (SAP, Microsoft, Oracle, Salesforce,…)  aankunnen.

“In de markt vind je momenteel ruim 200 MEAP’s maar de meesten ondersteunen slechts 2 mobiele besturingssystemen, vooral Android en iOS, en zijn vooral bedoeld om de B2C-markt te bedienen. Terwijl de grote uitdaging binnen bedrijven zelf zit”, meent Vermeesch.

Voorlopig gebruiken vooral grote bedrijven zoals GDF en Coca-Cola zo’n enterprise MEAP. Zij hebben nood aan diverse apps en kijken tegelijk aan tegen een grote en diverse IT-omgeving. Zodra mobility strategisch wordt is een platform aan de orde.

België

In ons land loopt het nog niet zo’n vaart, al bekijken bedrijven het wel. “Een mobiele toepassing die we in onze organisatie gebruiken, is er voor track en trace, voor het scannen van uitgaande paletten”, vertelt Lode Schrauwen, IS Manager bij brouwerij Alken-Maes. “Al zijn we op termijn wel aan het uitkijken naar een schaalbaar systeem om een mobiele toepassing als deze te integreren binnen zo’n breder platform.” Of hoe mobility alsmaar strategischer wordt.

Op 5 mei organiseren Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over mobile business. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be 

appsmeapmobile businessnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken