Grafeen is sleutel tot 3D-hologrammen
Als er één technologie uit sciencefiction tot de verbeelding spreekt, zijn het wel hologrammen. Een Australische universiteit lijkt het nu voor elkaar te hebben gekregen met materiaal gemaakt van grafeen als sleutelingrediënt.
“Er moet nog veel werk verzet worden, maar het vooruitzicht is dat we 3D-beelden kunnen maken die uit een scherm komen… zonder gebruik te maken van accessoires als 3D-brillen” zegt Qin Li van de Griffith Univeristy.
Het scherm is gemaakt door een team van onderzoekers en is gebaseerd op Dennis Gabors holografische methode die ontwikkeld is in de jaren ’40 en een Nobelprijs kreeg in 1971.
Het team heeft een holografisch 3D-scherm gemaakt met een kijkhoek van 52 graden, gebaseerd op een digitaal holografisch scherm met pixels die het licht kunnen buigen.
Om een hologram te maken wordt grafeenoxide (een vorm van grafeen gemengd met zuurstof) behandeld met een proces dat fotoreductie heet, door middel van een pulserende laser die de grafeenoxide verhit. Dit vormt een pixel die in staat is om licht te buigen en daarmee een hologram te maken. De technische details zijn behoorlijk complex.
Het team zegt dat de technologie revolutionair is, met evidente toepassingen in schermen, van wearables tot smartphones. Ook kan de technologie gebruikt worden tegen vervalsing, voor beveiliging en als persoonlijke identificatie.
De eerste hologrammen zijn een centimeter groot, maar volgens de wetenschappers is de technologie makkelijk te schalen dankzij de sterkte van grafeen. Ook het productieproces zou in principe relatief eenvoudig moeten zijn, waardoor sciencefiction weer een beetje meer werkelijkheid wordt.