Nieuws

Smartphonescherm als biometrische sensor

Een experimenteel systeem gebruikt het aanraakscherm van je telefoon als een lage-resolutiesensor om lichaamsdelen mee te scannen.

Het kan zomaar zijn dat je in de nabije toekomst je telefoon ontgrendelt door hem tegen je oor te houden. Dat is in ieder geval het doel van Bodyprint, een authenticatiesysteem van Yahoo Labs dat het aanraakscherm van je smartphone omtovert in een biometrische scanner. Omdat het scanapparaat veel groter is dan een vingerafdruklezer, stelt het systeem je in staat andere lichaamsdelen dan je vingerafdruk te gebruiken – zoals een oor bij het opnemen van je telefoon.

“De inputresolutie van een aanraakscherm is ongeveer 6 dpi, maar de oppervlakte is veel groter. Daardoor ben je in staat lichaamsdelen van gebruikers te scannen, zoals oren, vingers, vuisten en de palm van je hand. Dit doe je door ze tegen het scherm aan te drukken”, schrijft het team van Yahoo Labs op de projectpagina.

Op je smartphone staat heel veel persoonlijke informatie die je liever afschermt voor nieuwsgierige ogen. Wachtwoorden zijn effectief maar vervelend. Vingerafdruklezers zijn een handige manier om je telefoon te beschermen, maar deze zijn prijzig en vaak beperkt tot wat duurdere modellen. Dit vindt het Yahoo-team, aangestuurd door Christian Holz.

Hoewel de resolutie van een aanraakscherm te laag is om de fijne lijnen en details van een vingerafdruk waar te nemen, kan het wel afdrukken van grotere lichaamsdelen scannen. Het is bijvoorbeeld mogelijk de unieke vorm van het oor van een gebruiker te scannen. De afdrukken zijn verkregen door het maken en analyseren van beelden van aanraakpatronen op het scherm. De resultaten zijn erg goed. 

“Bodyprint compenseert de lage resolutie door een verhoogd afwijspercentage, maar boet niet in op authenticatieprecisie”, schrijft het team. “In onze evaluatie met twaalf deelnemers was Bodyprint in 99,98 procent van de gevallen nauwkeurig en identificeert het gebruikers in 99,52 procent van de gevallen. Het afwijspercentage is 26,82 procent om fouten uit te sluiten.”

Het team heeft het systeem getest met allerlei verschillende afdrukken. Hiertoe behoort onder meer de eerder genoemde oorafdruk, maar ook iemands knokkels en vingers wanneer een gebruiker zijn hand als vuist tegen het scherm drukt. Of iemands vingerkootjes wanneer hij zijn om het scherm heen legt. Of de palm van iemands hand. Of de afdrukken die je met je vingertoppen maakt wanneer je de smartphone van achter vastpakt en je vingers op het scherm drukt.

In een demonstratievideo legt het team uit dat Bodyprint ook gebruikt kan worden om meerdere gebruikers toegang te geven tot één toestel. In het voorbeeld had de smartphone toestemming nodig van twee mensen om een document te ontgrendelen. Deze technologie kan zich in de toekomst nog verder ontwikkelen.

“Als aanraakschermen in de toekomst een hogere inputresolutie ondersteunen, zo hoog zelfs dat je er een vingerafdruk mee kunt lezen, kan Bodyprint gevoelige data nog beter beveiligen. Niet alleen komen er dan nog meer lichaamsdelen beschikbaar om te gebruiken, maar ook wordt het systeem nauwkeuriger”, stelt het team.

aanraakschermbiometriebodyprintnieuwssmartphoneWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600