Nieuws

Windows Media Center is dood: drie alternatieven

Microsoft begraaft Windows Media Center. De mediacomputer met tv-interface is daarom gelukkig niet dood, wij zetten enkele oplossingen op een rijtje.

De doodstrijd van het Windows Media Center was lang en traag. Microsoft wilde al jaren af van het multimediaplatform dat het zelf in 2002 introduceerde op Windows XP. Het Media Center bracht de multimediafuncties van Windows naar het televisiescherm. De nodige codecs zorgden voor de ondersteuning van menig mediaformaat terwijl de interface het geheel bruikbaar moest maken op een televisietoestel.

Dertien jaar na de lancering vindt Microsoft een investering in Windows Media Center niet meer opportuun. Eigenlijk wilde de softwaregigant al af van het stukje software met de lancering van Windows 8. Na luid protest van fans werd het Media Center met een update geherintroduceerd in versie 8.1. Die versie van de mediatool was echter niets meer dan een compatibele versie van de editie voor Windows 7. De laatste functionaliteitsupdate van het Media Center dateert zo al uit 2009.

Microsoft stelt dat het gebruik van het Media Center erg laag ligt en dat een editie compatibel met Windows 10 er nooit zal komen. Wie overstapt van Windows 7 of Windows 8.1 met Media Center naar Windows 10 zal de tv-hub onherroepelijk verliezen. Wie een kleine Windows-computer als mediacenter hanteerde in zijn woonkamer zit dus met een probleem. Gelukkig zijn er oplossingen.

[related_article id=”161452″]

Optie 1: Update negeren

De eenvoudigste keuze voor een Windows Media Center-fanaat is het negeren van Windows 10. Op Windows 7 of Windows 8.1 zal de software gewoon blijven werken, en voor een pure media-pc die aan de televisie hangt voegt het nieuwe besturingssysteem eigenlijk niets toe.

Het negeren van een update is in de regel pover advies wat veiligheid betreft, maar in dit geval is er geen reden tot ongerustheid: Microsoft blijft Windows 7 en Windows 8.1 immers nog een hele tijd ondersteunen op het vlak van beveiliging: Windows 7 tot 2020 en Windows 8 tot 2023.

Optie 2: Plex

Windows Media Center heeft afgedaan omdat het niet op veel enthousiasme kon rekenen, en dat is niet abnormaal. Er zijn immers betere alternatieven. Eén van de bekendste en de persoonlijke favoriet van deze redacteur is Plex.

Waar het Media Center van Windows wat oubollig te noemen valt, is Plex hoogst modern. De strakke en verzorgde interface van het programma doet zelfs Netflix verbleken. Plex installeer je op één centrale computer die als multimediahub zal dienst doen. Heb je een computer staan waarop Windows Media Center draait, dan is dat toestel een goede kandidaat. Plan je om voor het eerst een mediacenter te installeren, dan kijk je best uit naar een compatibele NAS. Plex draait immers ook op de meeste van deze thuisservers. Let er wel op dat je een exemplaar kiest dat krachtig genoeg is om met je (Full) HD-video overweg te kunnen.

Na een intuïtief installatieproces vertel je aan Plex waar je series, films en/of thuisvideo’s staan. Dat zijn de drie grote categorieën waarin de software je video"s opdeelt. Vervolgens zoekt Plex zelf naar metadata zoals de naam van individuele afleveringen, een bijhorende afbeelding en een samenvatting, acteurs en meer. Vervolgens download je de desktop-app voor Plex waarna je al je video’s mooi geordend in een grote en duidelijke interface op je computer- of tv-scherm te zien krijgt.

Het prachtige aan Plex is dat je de mediaserver vanop al je toestellen kan benaderen. Zo is er een smartphone-app, die in het geval van Android zelfs compatibel is met de Chromecast van Google. Dat wil zeggen dat je geen computer naast je televisie moet zetten. Zolang de pc aan het internet hangt kan je video naar de Chromecast sturen.

Optie 3: Kodi

Kodi (het vroegere XBMC) is een goed alternatief voor Plex. De software doet in essentie hetzelfde, al zijn er enkele belangrijke verschillen. Waar Plex op één centrale ‘server’ draait, zoekt Kodi naar media op ieder toestel waarop je het installeert. Wanneer je één mediacomputer wil om aan je televisie te hangen is dat eenvoudig, maar wanneer je media vanop een centrale plaats overal wil bekijken blijft Plex de betere keuze. Dezelfde functionaliteit toevoegen aan Kodi is mogelijk, maar het vereist meer gepruts dan nodig hoeft te zijn.

Kodi is net als Plex beschikbaar op een heleboel platformen, maar ook hier is Plex net iets populairder. Bovendien kan Plex op erg zwakke toestellen draaien, omdat je video gelezen wordt op de server, en vervolgens gestreamd wordt naar het scherm naar keuze. Kodi gebruikt de hardware achter dat scherm om de video te verwerken en dat is minder efficiënt. Ook Kodi kan je vanop je smartphone bedienen.

Beide diensten hebben wel een erg goede tv-vriendelijke interface, maar moet het daar gezegd worden dat Kodi meer ruimte biedt voor aanpasbaarheid. Al bij al zijn de twee diensten aan elkaar gewaagd, maar maakt de uitstekende ondersteuning van Plex voor een centrale mediaserver de dienst in veel gevallen de geschiktste keuze.

Optie 4: Streamen

De twee bovenstaande opties veronderstellen, net als Windows Media Center, dat je een grote database van video’s hebt. Lokaal films en series stockeren geraakt echter uit de mode. Legaal is het zelfs niet zo eenvoudig. Wie binnen de lijntjes wil kleuren, veel content wil bekijken en weinig moeite wil doen stort zich best vol overgave op streaming.

Netflix is hier de dienst bij uitstek. De interface van Netflix doet denken aan die van andere mediacentra, zodat films en series doorzoeken en bekijken op je tv-scherm een peulenschil is. Netflix draait op ongelooflijk veel toestellen en de minimumsysteemvereisten liggen erg laag: een internetverbinding volstaat. Bij veel smart tv’s zit Netflix dezer dagen zelfs in het toestel ingebakken. Ook hier is de combinatie smartphone-Chromecast van de partij voor extra gebruiksgemak. Het grote verschil is natuurlijk dat Netflix je eigen media niet laat zien. In essentie is de online streamingdienst een soort enorme Plex, waarbij de centrale Plex-server niet door jou wordt beheerd.

Conclusie

De dood van Windows Media Center mag geen reden zijn voor traantjes. Het Media Center heeft zijn werk gedaan en mag nu op pensioen. Er zijn betere, mooiere en krachtigere alternatieven. Destijds was Windows Media Center een geniale zet, vandaag is de software voorbijgestoken. 

helpkodimedia centermicrosoftnetflixnieuwsontspanningplextipWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren