Nieuws

HP vindt computer opnieuw uit met The Machine

Al sinds mensenheugenis draait het bij de computer om de processor. HP werkt nu aan een machine die het geheugen centraal zet, en bereidt zo misschien het einde van de wet van Moore voor.

Al sinds mensenheugenis draait het bij de computer om de processor. HP werkt nu aan een machine die dit omdraait: geheugen is de basis. Een fascinerend project, dat de computerwereld helemaal kan doen veranderen.

Memory driven computing’ is de naam van het concept. Dit nieuwe computermachine kreeg bij HP de veelzeggende naam ‘The Machine’ mee. De basis van deze machine is geheugen. De processors zijn hierbij eerder aanvullend.

[related_article id=”160903″]

Voor dit concept moest HP wel op zoek naar een andere geheugentechnologie, die memristors wordt genoemd. “Vandaag is het interne geheugen in een computer vluchtig. Dat betekent dat als je de pc uitschakelt, het geheugen ook meteen leeg is. Bedoeling was dus om op zoek te gaan naar niet-vluchtig geheugen”, vertelt Martin Fink, CTO bij HP en hoofd van HP Labs.

De plannen van HP kunnen voor een omslag zorgen in de computerwereld. Want de mogelijkheden worden grenzeloos. “Als we vandaag met een computersysteem tot pakweg 12 terabytes aan geheugen gaan, dan is dat met dit systeem 320 terabyte mogelijk, en dat is nog maar het begin”, stelt Fink.

Het systeem zal zich richten op organisaties die veel zogenaamde ‘workloads’ moeten uitvoeren. “Een vliegtuigmaatschappij kan op basis van dit systeem zijn hele werking razendsnel omgooien, bijvoorbeeld als een vliegtuig vroeger arriveert en op een andere gate wil landen”, stelt Fink.

Andere eigenschap  is dat deze machine beveiliging al van bij het ontwerp inbouwt. “Alle data zijn inherent geëncrypteerd. Iemand die je pc steelt kan daar dan eigenlijk niets mee aanvangen.”

Tienjarenplan

Voor je naar de winkel loopt: the Machine is nog niet voor morgen, en eigenlijk ook niet voor overmorgen. “We plannen volgend jaar een prototype”, stelt Fink. Bedoeling is dat de machine op het einde van dit decennium gebruiksklaar is. “Het is een tienjarenproject en dat is in de snelle IT-wereld behoorlijk uitzonderlijk”, stelt Fink.

The machine is meteen ook een antwoord op het al zo lang voorspelde einde van de wet van Moore. Want als de industrie op een punt komt dat het niet meer transistors op een geheugenchip kan krijgen (waardoor computers niet meer significante sneller en krachtiger worden), moeten ze op zoek naar een nieuwe oplossing.

Dat zou ‘the machine’ dus kunnen zijn.  “Sinds Alan Turing  en de tweede wereldoorlog kijken we op dezelfde manier naar comuters en hoe ze functioneren. De industrie moet zichzelf blijven heruitvinden”,  klinkt het bij HP.

 

hponderzoekthe machineWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600