Apple lanceert Mac OS X El Capitan
Apple heeft de keynote van zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2015 geopend met de introductie van een nieuwe besturingssysteem voor Mac. El Capitan is de opvolger van Yosemite OS X en legt de nadruk op gebruikservaring en prestaties.
Craig Federighi, verantwoordelijk voor Software Engineering bij Apple, nam het publiek tijdens de keynote doorheen de belangrijkste vernieuwingen in El Capitan. Die draaien rond Spotlight, de ingebakken apps en vensterbeheer.
Spotlight, de ingebouwde zoekfunctie van het besturingssysteem, werd geüdatet zodat hij ook met de invoer van natuurlijke taal overweg kan. Dat betekent dat je zoekopdrachten kan geven zoals “Toon me alle e-mails die ik nog niet heb beantwoord van Michaël”, en Spotlight zal die informatie analyseren om zo de juiste content naar boven te brengen.
De ingebakken Mail-app krijgt nieuwe gestures, vergelijkbaar met Mailbox, zodat je via je trackpad naar links of rechts kan vegen om een e-mail te archiveren of verwijderen. Safari krijgt de functionaliteit om tabs vast te pinnen in de browser, zodat ze een vaste plaats hebben links in de browser en al geladen worden wanneer de browser opnieuw wordt geopend.
Een derde en laatste punt van de betere gebruikservaring, is een verbeterd vensterbeheer. Zo kan je vensters naar de kant vegen om automatisch die helft van het scherm op te vullen, iets wat Windows-gebruikers al veel langer kunnen. Dat bespaart tijd wanneer je met twee vensters naast elkaar moet werken.
Wat de prestaties betreft, zouden apps in El Capitan tot 1,4 maal sneller openen dan in Yosemite. PDF-bestanden zouden zelfs vier keer sneller openen in de Voorvertoning.
Apple introduceert ook Metal voor Mac, nadat de rendering api werd geïntroduceert op iOS vorig jaar. Dat zou tot 40 procent efficiënter zijn dan OpenGL bij het renderen van graphics. Het lijkt erop dat Apple game-ontwikkelaars hiermee wil overtuigen om hun spellen ook naar OS X te brengen.
Mac OS X El Capitan is vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars. In juli komt er een publieke bèta, net zoals dat het geval was bij Yosemite, gevolgd door een lancering in de herfst. Het OS zal beschikbaar zijn als gratis update.