Nieuws

Belg wint eerste prijs in internationale illusiewedstrijd

Een Belgische kunstgreep kaapte de eerste prijs weg in een internationale wedstrijd voor optische illusies. Bedenker Mark Vergeer is verbonden aan de KULeuven.
De middelste strepen zijn identiek gekleurd

De Belgische onderzoeker Mark Vergeer, verbonden aan de KULeuven, heeft de eerste prijs weggekaapt in de Best Illusion of the Year Contest 2015. Die wedstrijd wordt sinds 2005 jaarlijks georganiseerd door de Neural Correlate Society, een vzw die zich inzet om wetenschappelijk onderzoek van perceptie en cognitie te promoten. De organisatie brengt onder meer neurologen, oogartsen en visuele artiesten bij elkaar.

Onderzoekers van over de hele wereld kunnen een onbekende optische illusie indienen voor de wedstrijd. De enige voorwaarde is dat ze ten vroegste in het vorige jaar er iets over gepubliceerd mogen hebben.

De eerste prijs: gesplitste kleuren

Mark Vergeer werkt aan de Leuvense universiteit in het laboratorium voor experimentele psychologie. De vernuftige truc die hij bedacht, speelt met de perceptie van kleur. Twee lijnen die al flikkerend dezelfde kleuren vertonen krijgen door een omkadering van twee andere kleuren opeens een ander uitzicht.

De runner-up: het ambigue garagedak

De kunstgreep met het garagedak die uitgedokterd werd door de Japanse wetenschapper Kokichi Sugihara van de Meiji Universiteit, toont aan dat onze perceptie zich in rare bochten wringt om een beeld te interpreteren. Het dak, dat bovenaan eigenlijk vlak is, lijkt vanuit verschillende hoeken gezien ofwel ingedeukt, ofwel gebogen.

De derde prijs: de dag dat het regende op Lowry

Mensen zijn geconditioneerd om voorwaartse bewegingen natuurlijker te vinden dan achterwaartse. Michael Pickard van het Britse bedrijf Visually Directed Design illustreert dit met een illusie gebaseerd op een tekening van de bekende Engelse schilder L.S. Lowry. Twee verschillende beelden worden snel afwisselend getoond, waarbij de personages voor- en achterwaarts bewegen. Toch zullen kijkers enkel de beweging vooruit visueel oppikken.

kuleuvenoptische illusiesWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken