Nieuws

De onderwereld van het internet: 7 waarheden

Het Deep Web of Dark Web kent vele donkere krochten waar je als internaut liever niet belandt. Maar ook in de schaduw zie je af en toe de zon.

Nasa werkt op dit moment naarstig aan een Google-achtige zoekrobot die het Diepe Web moet gaan indexeren. Je vindt namelijk niet alles via je vertrouwde zoekmachine: vele gegevens zijn onbereikbaar omdat Google ze niet interessant genoeg vindt. Onder deze laag bevindt zich nog een diepere en meer duistere laag die we het Dark Web noemen.

Om deze laatste te kunnen bezoeken, heb je een gespecialiseerde browser nodig zoals TOR.  The Onion Router werkt via een zogenaamd peer-to-peer (P2P) -netwerk waarbij andermans computer dient als een server die je signaal doorstuurt naar een volgende (anonieme) computer. Op deze manier kan je anoniem op het internet surfen en ben je letterlijk onnavolgbaar.

Het systeem was oorspronkelijk bedoeld om een stem te geven aan politieke dissidenten in landen met strenge regimes. Al snel sloeg de sfeer echter om en werd het een broeihaard voor the bad and the ugly. Toch is het niet allemaal kommer en kwel daarbeneden. Wij geven je zeven wistjedatjes mee.

1. Het Diepe Web is gigantisch en er is niemand die er een volledig zicht op heeft

Er is niets zo vluchtig als het Diepe Web. Het weet zich steeds razendsnel aan te passen aan de noden van de dag, steeds met het doel om anonimiteit te verzekeren. Wie een crimineel hier bij zijn nekvel wil grijpen, zal ontzettend vroeg moeten opstaan.

2. ‘De goeien’ komen ook al eens langs

Ook vandaag vinden we tussen al het cybergespuis nog steeds mensen terug die het goed menen en het Diepe Web nodig hebben om hun boodschap uit te dragen. Alle informatie over de wantoestanden, diegenen waar we weet van hebben, in bijvoorbeeld Noord-Korea of China, verkrijgen we via dit verborgen net. Wees dus niet te snel met het veroordelen van deze sneaky surfers: ze kunnen het ook goed voorhebben met de mensen.

3. Zij die zoeken naar drugs, willen gewoon een jointje roken

Het is een vaak gehoord verhaal: het Diepe Web is dé plaats om een harddrug te scoren. Toch blijken de meeste queesten gericht te zijn op softdrugs als cannabis. Methamfetamines en Heroïne beslaan samen slechts 10% van de verkochte waar.

4. Wie zoekt, die vindt

Harrods staat erom bekend dat het alles kan leveren, van olifanten tot Beyoncé. Op het Diepe Web vind je echter nog veel meer. Van drugs, over wapens, tot gebruikersaccounts. Zelfs moord vind je hier op bestelling. Je krijgt wel geen garantie dat je waar krijgt voor je geld.

5. Je bent nooit helemaal veilig op het Diepe Web, ook niet als crimineel

Het verborgen net mag dan wel bedoeld zijn om anoniem en ontraceerbaar te kunnen zijn, als je het te bont maakt, keert het zich tegen jou. Vele kinderpornosites en wapenmarkten zijn al gesloten omdat gebruikers, vaak geharde hackers, het welletjes vinden. Alle hoop is dus nog niet verloren.

6. Het Diepe Web kan Malware hosten

Door de verborgen natuur van TOR en andere diensten is het makkelijk voor hackers om je computer te besmetten met Malware. Gebruik je de speciale browsers, dan ben je immers verbonden met ontelbare andere computers die al eens iets kunnen doorgeven. Het gevaarlijke cryptovirus dat recent vele slachtoffers maakte, is er daar bijvoorbeeld eentje van. Dit soort Malware kan overigens zonder enig probleem je exacte locatie bepalen. Woon je in een rijk land, dan zal je automatisch veel meer losgeld moeten betalen.

7. Een criminele site platleggen lost niets op

Toen Silk Road offline werd gehaald, stond Silk Road 2.0 meteen klaar om de gestrande handelaars en klanten op te vangen. Beschouw het als een Lernaean Hydra: voor elk hoofd dat je afsnijdt, verschijnen er twee nieuwe in de plaats.

Foto: Hydra VM
beveiligingcryptovirusdark webdeep webthe onion routertor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken